България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нено Димов за НП "Пирин": Търся баланс, а не консенсус!

Въздухът в София има тенденция към подобряване, увери екоминистърът пред Bulgaria ON AIR

06.02.2018 | 08:55 Редактор: Тодор Петров
Нено Димов за НП

"Протестите за "Пирин" са основно политически. На фронтлинията са представители на политически партии, които не успяха да преминат бариерата от 4% на последните избори. Трябва да намерим баланс между опазването на околната среда и икономическото развитие, а не консенсус. Търся баланс, а не консенсус", настоя екоминистърът Нено Димов пред Bulgaria ON AIR.

Той се оказа във фокуса на гражданското недоволство през последните седмици, а протести в защита на Национален парк "Пирин" и мръсния въздух станаха причина да бъде поискана неговата оставка.

В "България сутрин" Нено Димов още веднъж подчерта, че е поел ангажимент и не вижда основания да подава оставка. Екоминистърът увери, че не съжалява, че е поел поста и се чувства подкрепен от хората, които са му предложили да оглави министерството. 

Според него покрай предстоящото изграждане на втори кабинков лифт в Банско се повтаря лъжливо твърдение за 48% застрояване. В тези 48% става дума само за водохващания, и то за питейни нужди, подчерта екоминистърът.

Според Нено Димов има непрекъснат стремеж към спиране на икономическото развитие на страната. Надали някой ще тръгне да инвестира в ски спорта, когато един втори лифт е 10-годишна сага, предупреди той. По думите му губим непрекъснато от това, че не успяваме да развием държавата си като дестинация.

Гостът в студиото на Лора Инджова и Златимир Йочев коментира и другата гореща тема - протестите срещу мръсния въздух. Той отбеляза, че въздухът в София в последните 6 години има тенденция към подобряване, но все още не е достигнал нужното качество. 

Министър Димов не отрече, че трябва да се вземат мерки за подобряване качеството на въздуха. Според него първата стъпка е да признаем, че има проблем, а гражданският натиск е стимулиращ в това отношение.

Нено Димов посочи, че в края на декември и през януари инспекторатите към Столичната община и екоминистерството са извършили 45 проверки на обекти, които могат да замърсят въздуха.

"Наложените санкции са за 142 хил. лева. Контролът в момента е много засилен. Водещият приоритет ще бъде въздухът. Това е истински големият проблем", увери министърът на околната среда и водите.

Според него най-голям ефект ще даде контролирането на пазара, за да не се допускат некачествени горива.

"Не виждам проблеми в управлението, мнозинството е стабилно", завърши екоминистърът.