Китай готви отговор на предложените от САЩ мита върху стоманени продукти

Според китайското правителство препоръките на американците не съответстват на фактите

17.02.2018 | 11:45 Редактор: Ивайло Николов
Китай готви отговор на предложените от САЩ мита върху стоманени продукти

Търговският министър на САЩ Уилбър Рос заяви, че страната може да наложи квоти върху вноса на алуминий и стомана, включително мито от поне 24% върху вноса на стомана от всички страни, пише investor.bg

Макар че това е най-силната индикация досега, че президентът Доналд Тръмп е готов да предприеме действия по протекционистката му програма, Рос заяви, че няма да бъде изненада, ако на мерките бъде отговорено.

По този повод Китай заяви, че предложените от САЩ мита са безпочвени и че заслужава правото да отговори със същото, ако те бъдат наложени, предава Bloomberg.

Препоръките на САЩ не съответстват на фактите, казва в изявление Уан Хъдзюн, ръководител на бюрото за търговски разследвания в китайското министерство на търговията.

"Ако финалното решение се отрази на интересите на Китай, Китай със сигурност ще вземе необходимите мерки, за да защити собствените си права", каза Уан.

Американските стоманодобивни компании и профсъюзи в сектора отдавна искат от Тръмп да изпълни обещанието си да защити индустрията.

Търговските партньори на Китай от години се оплакват, че тамошната индустрия нечестно се възползва от държавни субсидии и прави ценови дъмпинг на продуктите си.

Макар че Китай допринася само с около 1% в американски6я внос на стомана, Пекин може се обърне към Световната търговска организация, ако САЩ предприемат действия–процес, който може да отнеме години.

Още новини четете на investor.bg