Споразумението на ОПЕК може да навреди на икономиката на Русия

Производителите на петрол, които участват в сделката за ограничаване на доставките, ще се срещнат през април

16.02.2018 | 22:49 Редактор: Василена Василева
Споразумението на ОПЕК може да навреди на икономиката на Русия

Глобалното споразумение за намаляване на доставките на петрол между Организацията на страните износителки (ОПЕК) и държави, които не са членки на съюза, може да повлияе негативно на руската икономика, казва се в изявление на централната банка на страната, цитирано от Ройтерс.

ОПЕК заедно с други износители, включително Русия, се съгласиха да поддържат ограничено предлагането на петрол за втора поредна година с цел намаляване на запасите и подкрепа на цените.

Русия обяви, че е намалила производството си на петрол с 300 хил. барела, след като през октомври 2016 г. страната произвеждаше рекордните 11,247 млн. барела на ден. 

Според Руската централна банка пикът в потреблението на горива от колите се очаква в средата на 2020 г., което значително би се отразило на цените на суровината.

„Споразумението на ОПЕК заедно с по-слабото търсене на природен газ от чужбина временно ще ограничи растежа на руското производство, което може да има отрицателен ефект като цяло върху развитието на икономиката“, казват още от регулатора.
Изкопаемите горива като петрол, газ и въглища са невъзобновяеми резурси, които представляват около три четвърти от потреблението на енергия в ЕС. Те се използват за производство на електроенергия и топлоенергия, захранване на транспорта и като суровина в индустрията. 

По-рано през седмицата стана ясно, че руското министерство на икономическото развитие планира да подготви през април нова макропрогноза за 2018-2020 г., в която заложената цена на петрола сорт Юралс през 2018 г. ще бъде 50-60 долара за барел.

Производителите на петрол, които участват в споразумението за ограничаване на доставките, ще се срещнат през април, за да обсъдят темата със запасите. Именно последното споразумение на ОПЕК помогна на цените на петрола да се повишат до тригодишен връх.

Първото ангажиране с намаляване на доставките от страна на ОПЕК и Русия се случи през ноември 2016 г. През декември миналата година световните запаси достигнаха 52 млн. барела, което е намаление от 80% спрямо година по-рано според данни на Международната агенция по енергетика.

Още икономически новини четете в Investor.bg