Поскъпването на петрола е резултат от сделката в ОПЕК+, смята Александър Новак

Според руския министър на енергетиката пазарът вижда успешните усилия и реагира

21.01.2018 | 18:29 Редактор: Василена Василева
Поскъпването на петрола е резултат от сделката в ОПЕК+, смята Александър Новак

Удължаването на ограниченията за добив на петрол, постигнато в споразумението на ОПЕК и страни извън картела, повлия положително на динамиката на цените на петрола на световните пазари, смята руският министър на енергетиката Александър Новак.

"Пазарът вижда успешните усилия и реагира", каза той, цитиран от пресцентъра на руското Министерство на енергетиката.

В последните седмици цената на петрола на световните пазари достига до ниво от около 70 долара за барел. Това е най-високото ниво за последните над три години.

Страните от ОПЕК, както и няколко държави извън организацияга, добиващи петрол, сред които и Русия (т.нар. ОПЕК+), се разбраха през ноември 2017 година да удължат ограничените квоти за добива на петрол до края на 2018 година. Междувременно на пазара влияят и данни за намалени резерви от горива в САЩ.

По силата на споразумението най-значимо намаление на добива е предвидено за Саудитска Арабия (486 хил. барела на ден) и Русия (300 хил. барела на ден). Общо намалението е в размер на 1,8 млн. барела на ден, посочва Investor.bg

По-късно днес в Оман ще се проведе среща на ресорните министри от ОПЕК+ ще се проведе първото за годината заседание, на което ще бъде отчетено изпълнението на квотите и отражението им на пазара. Нагласите преди началото на заседанието са, че споразумението няма да бъде оттеглено, въпреки че то постигна целта си и цената на петрола тръгна нагоре, допълва ТАСС.

Снимка: Министерство на енергетиката на Русия