ОПЕК: Търсенето на петрол скача с около 200 хил. барела на ден

Потреблението е по-силно от очакванията в развитите страни през второто тримесечие, допълват от организацията

10.08.2017 | 19:30 Редактор: Иван Берберов
ОПЕК: Търсенето на петрол скача с около 200 хил. барела на ден

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) повиши оценките си за търсенето на суров петрол за тази и следващата година на фона на по-силното от очакванията потребление на горива и по-слабите прогнози за конкурентното предлагане, съобщава Investor.bg, позовавайки се на Bloomberg.

ОПЕК повишава прогнозите си за обема, който трябва да достави през 2017 и 2018 г. с по около 200 хил. барела на ден, сочи месечният доклад от секретариата във Виена. Въпреки това възстановяването на производството в Либия е вдигнало производството на групата миналия месец до най-високите нива тази година, подривайки плана ѝ за ребалансиране на свръхзапасените световни пазари.

Цените на петрола са поевтинели с около 6% в Лондон тази година, след като производствените квоти на ОПЕК и Русия тази година не успяват да преодолеят глобалното презасищане. Фючърсите върху Брента все пак се стабилизираха този месец над 50 долара за барел, след като резервите от суровината в САЩ намаляват, сигнализирайки, че усилията на ОПЕК дават известни резултати.

Организацията повишава прогнозите си за глобалното търсене на петрол през 2017 и 2018 г. с около 100 хил. барела на ден за всяка година. Потреблението се е оказало по-силно от очакванията в развитите страни през второто тримесечие, допълва тя.

В същото време ОПЕК намалява оценките си за конкурентното предлагане с 50 хил. барела на ден за 2017 г. и 90 хил. барела на ден за 2018 г. след слаб добив в САЩ и Канада през миналото тримесечие.

Докладът показва, че стратегията на ОПЕК за ребалансиране на пазара има известен успех, тъй като резервите от суровината в развитите страни са намалели с 21,9 млн. барела на ден през юни.

Макар че ОПЕК използва външни данни – известни като вторични източници – за да следи изпълнението на производствените квоти, докладът включва и производствени данни, подадени директно от страните членки.

Необичайното този път е, че липсват данни, подадени от Саудитска Арабия за последния месец в доклада. Вторичните източници показват, че производството на кралството е било на ниво от 10,067 млн. барела на ден през юни, което е малко над целта му.

Въпреки ръста в производството докладът сочи, че ОПЕК може да постигне по-значителен напредък в изчерпването на запасите през втората половина на годината.

Ако добивът на групата остане стабилен на ниво от 32,87 млн. барела на ден, той би трябвало да свие глобалните резерви с около 68 млн. барела.

Данните обаче означават, че ОПЕК е изпълнила на 86% обещанието си за намаляване на добива, сочат изчисления на Ройтерс, което е под 96-те процента първоначално обявени през юни, но все пак е високо по стандартите на ОПЕК.

Снимка: Pixabay.com