Един на всеки четирима европейци нито работи, нито търси работа

По данни на Eurofound в България и Гърция рискът от бедност е завишен

03.11.2017 | 14:51 Редактор: Василена Василева
Един на всеки четирима европейци нито работи, нито търси работа

Един на всеки четирима европейци в трудоспособна възраст не работи и не търси работа, показва анализ на Eurofound, посветен на заетостта в ЕС. Европейската агенция отбелязва спад на безработицата в много страни от общността, но и отчита също, че част от трудовата сила остава икономически неактивна, посочва Investor.bg

В страни като България, Гърция, Унгария и Италия тези хора живеят сами и рискът от бедност и социално изключване е завишен.

През последните години европейците в тази категория намаляват непрекъснато - през 2002 година например 31,4% от гражданите на общността нито работеха, нито търсеха работа, показват още данните от анализа. Сега ЕС дори е под нивата отпреди кризата през 2007 година, когато 29,7% от хората в трудоспособна възраст бяха извън трудовия пазар.

От европейската агенция посочват, че повечето мерки на националните правителства в момента са насочени към намаляване на безработицата. Препоръката е да се обърне внимание и на хората, които са икономически неактивни, защото те изпитват много по-сериозни проблеми да излязат или да се завърнат на трудовия пазар.

В същото време икономически неактивните хора представляват един потенциал за европейските икономики. Проучване показва, че голяма част от тях всъщност биха искали да работят - при гъвкаво работно време. Това е особено видимо при студенти и хора, които извършват надомна работа.

За хората, които нито работят, нито търсят работа, са характерни повече от една бариера за влизане или завръщане на трудовия пазар - ниска степен на образование, семейни задължения - отглеждане на деца и възрастни роднини и т.н. Затова и препоръката на агенцията е държавите да се фокусират върху специфичните нужди на хората.

В доклада е отчетено, че много страни, сред които и България, имат програми за привличане на неактивното население на пазара на труда. У нас работата на институциите е насочена предимно към уязвими групи, като например младежите и ромското население.

Проучванията показват, че материалните и финансовите предимства играят важна роля при привличането на икономически неактивните хора на пазара на труда - за 33% това е водещ фактор. 

Снимка: Pixabay