Българите играем основна роля в гръцкия имотен пазар

Половината сделки за ваканционно жилище в Кавала са с нашенци

28.10.2017 | 09:51 Редактор: Иван Берберов
Българите играем основна роля в гръцкия имотен пазар

Българите играят основна роля в пазара на имоти в южната ни съседка. Оказва се, че всяка втора сделка с ваканционен имот в района на Кавала е с български купувачи.

По думите на гръцки бизнесмен 65% от нашенци инвестират в недвижимост на брега на Бяло море. Той припомни, че преди 5-6 години заради кризата в съседната страна пазарът в Гърция е бил замрял и появата на българските купувачи е помогнала много на стабилизирането му в района, предаде Dnes.bg.

"Тогава много гърци бяха принудени, заради дългове към банки или други обстоятелства, да изкарат за продажба излишните си имоти и българите улучиха момента за покупка, защото в периода между 2012 и 2015 година цените бяха на дъното", обясни по време на форум на Национално сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ) в София Николаос Куртидис, представител на строителните предприемачи от района.

Според него през миналата година те са се стабилизирали, а през тази вече има и известен ръст. По негова информация между 2500 и 3000 са българите имащи имоти по северното крайбрежие на Гърция, пише "Монитор".

Според руския брокер Вячеслав Горюнов спадът на интереса на руснаците към имотите в България се дължи на поевтиняването в Испания, където вече също могат да се намерят жилища за 40-50 хил. евро. Другата причина по думите му е сривът на рублата и икономическата криза в страната след наложените от Запада санкции, накарали много от неговите сънародници да продават имотите си зад граница.

Инвестиционният консултант Добромир Ганев, припомни, че ръст на имотния пазар у нас има само в големите градове.

"Миграцията към тях и към столицата няма да продължи безкрайно", прогнозира той и посъветва строителните предприемачи да бъдат внимателни. По думите му отминали са времената, когато хората бързаха да купят каквото има на пазара и сега избират много внимателно.

Българката Мария Белколева, имаща собствена брокерска агенция за недвижими имоти в Канада обясни на колегите си присъстващи в залата на форума на НСНИ, че никога не определя среща с клиента си на мястото за оглед.

"Правя всичко възможно клиентът да се чувства специален. За това отивам да го взема от другаде и по пътя се старая да науча повече неща за бъдещия купувач. Така ми е по-лесно да реша какво е най-подходящо за него. Винаги предлагам на клиента си да види и други неща в района, където той си е избрал първия имот", обясни тя. Белколева добави, че в Канада купувачите или продавачите на имоти могат да работят само с един брокер, като посредническият договор е със срок на действие от една година.

Нашенката разказа още, че когато банка ѝ предложила полагащата ѝ се комисионна за доведен клиент теглещ ипотека, тя посъветвала банката съответната сума да бъде намалена от таксите на клиента ѝ, които трезорът му начислява за заема.

Снимка: Pixabay.com