България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Заменяме панелките с къщи в затворени комплекси

Голям скок в търсенето на имоти и жилища под наем, отчитат експерти

12.10.2017 | 07:43 Редактор: Тодор Петров
Заменяме панелките с къщи в затворени комплекси

Хората все повече се ориентират към затворени комплекси с къщи. Предимствата са, че е много безопасно, зелените площи са по-големи, има видеонаблюдение и 24-часова охрана. Това каза в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR брокерът на недвижими имоти Рачо Мляков.

По негови данни увеличението на продажбите на имоти през тази година бележи ръст с около 22%. Има голямо търсене на луксозни имоти, а с около 18% се увеличава търсенето на жилища под наем.

"На най-голямо търсене се радват зоните окло Южната тангента. Тази зона се обособява като част, където се строят затворени комплекси с къщи. Кредитите, отпуснати за покупка на такъв тип къщи, са с 5 пъти повече от предходната година. Предимно се търсят от семейства с две или повече деца заради безопасността на този тип затворени комплекси", обясни Рачо Мляков.

Най-много е нараснало търсенето в София и Пловдив. Експертът прогнозира, че пазарът ще бъде активен и с умерен ръст на кредитите за жилища.

Маркетинг мениджърът на недвижими имоти Калоян Богданов посочи в "България сутрин", че хората вече започват да мислят какъв въздух ще дишат. Според него тенденцията ще бъде да се обръща внимание на чистотата на въздуха и все повече ще търсим оазиси - затворени комплекси с градини и фонтани, които да тушират не много чистия въздух.

Най-високите цени в София са в кварталите "Иван Вазон", "Изток", "Изгрев", където трябва да платим над 1000 евро за квадрат. Богданов отбеляза, че има доста опции за по-добри цени в "Люлин", "Надежда" и "Младост".

"Има спад в търсенето на старите имоти, хората се фокусират в новото строителство", каза още маркетинг мениджърът. Богданов посъветва хората да внимават с кого работят, защото има измами в сферата на строителството и имотите.