Поскъпването на швейцарските франкове "ужили" теглилите кредит в тази валута

Съдът на ЕС реши, че договорите с банките ще могат да се оспорват

20.09.2017 | 17:32 Редактор: Иван Берберов
Поскъпването на швейцарските франкове

Съдът на ЕС се произнесе по проблема с кредитите, взети в швейцарски франкове, който "ужили" много клиенти след поскъпване курса на валутата.

Според магистратите кредитополучателите могат да оспорват договорите си с банките, ако в тях няма изрично уведомление за "всички обстоятелства, които са могли да дадат отражение върху обхвата на задълженията и които да позволят да изчислят общата цена на заема".

Запитването е на апелативния съд в румънския град Орадя, който трябва да отсъди по жалби на граждани, сключили през 2007 и 2008 г. договори с румънски банки за протребителски и жилищни кредити в швейцарски франкове. Решението на магистратите от Люксембург обаче има задължителна сила за всички съдилища в ЕС, които разглеждат подобни дела.

Съгласно договорите кредитополучателите се задължават да погасят задълженията си във франкове и се съгласяват да поемат риска, свързан с промени в обменния курс. Настъпилите впоследствие промени във валутния курс оскъпяват значително заемите. Жалбодателите искат от румънския съд да признае за неравноправна клаузата за връщане на заема в швейцарската валута, при положение че те получават доходите си в леи.

Според европейските магистрати клиентите на банката могат да се позоват на европейската Директива за неравноправните клаузи в потребителски договори, а съдилищата да я ползват при отсъждането, ако в договорите за отпускането на заемите не е обяснено "на ясен и разбираем език" и не е "прозрачно изложен точният механизъм", за който се отнася клаузата за погасяване в чуждестранна валута, така че кредитополучателят "да може да предвиди въз основа на ясни и разбираеми критерии произтичащите за него икономически последици".

Цялата статия може да намерите в Dnes.bg.