Дянков: 2015 - празна година с неслучили се промени

Бомбата "енергетика" щяла да избухне в лицето на правителството

29.12.2015 | 11:43 Редактор: Ива Григорова
Дянков: 2015 - празна година с неслучили се промени

2015 година е била празна и изчаквателна за икономическата политика на България, а обещаните промени не са се случили. Това мнение изрази пред Bloomberg TV Bulgaria бившият финансов министър и вицепремиер Симеон Дянков.

"Случиха се две положителни неща - усвояването на еврофондовете и добрата политика на България спрямо мигрантската вълна. Новата стратегия на министър Ивайло Московски за решаване на проблемите на БДЖ е добра, но рискова, а намирането на концесионер за летище Пловдив – трудно, но възможно", коментира още Дянков. Той прогнозира и консолидация в банковата, застрахователната и пенсионноосигурителната система след предстоящите стрес-тестове догодина.

По думите му трябва да се намери начин, по който икономиката да расте без евростредства. Относно идеята за въвеждане на т.нар. данък "уикенд", Дянков каза, че той е бил "недомислица".

По притеснително според него обаче било, че България вече не се счита за финансово стабилна държава и е влязла в дългова спирала. Според Дянков други държави се справяли с подобни предизвикателства чрез реформи и намаляване на дефицита в 4 ключови сектора - енергетика, транспорт, силови министерства, здравеопазване.

Дянков потвърди прогнозата си, че „бомбата енергетика ще избухне в лицето на правителството“ и каза, че „това ще стане през есента на 2016 година“. 

Повече вижте тук!