ЕК ще съдейства на България за пълната либерализация на енергийния пазар

Създадена е експертна работна група, която да определи и защити уязвимите потребители

11.12.2015 | 11:57 Редактор: Ирина Георгиева
ЕК ще съдейства на България за пълната либерализация на енергийния пазар

ЕК ще съдейства на България в процеса по пълна либерализация на електроенергийния пазар, съобщиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката. Комисията ще окаже техническо и експертно съдействие на страна ни. Това ще е сред основните задачи на създадената работна група от експерти между ЕК и Енергийното министерство. Тя ще трябва още да дефинира и определи уязвимите потребители у нас, както и да набележи конкретни мерки за гарантиране на тяхната защита в процеса по пълна либерализация на електроенергийния пазар в страната. 

Техническата работна група ще изготви Пътна карта за либерализацията на пазара отчитайки спецификите на българския електроенергиен пазар, енергийния сектор и икономическата ситуация.

На заседанието от българска страна участваше енергийният министър Теменужка Петкова и заместник-министърът на енергетиката Николай Николов, а от страна на ЕК Клаус-Дитер Борхард, директор на дирекция "Вътрешен енергиен пазар" към ГД "Енергетика", както и експерти от българска страна и от Комисията.