Либерализацията на енергийния пазар ще вдигне цената на тока

Цената ще се определя от търсенето и предлагането, заяви министър Петкова

01.12.2015 | 09:06 Редактор: Мария Аладжова
Либерализацията на енергийния пазар ще вдигне цената на тока

Либерализацията на енергийния пазар в България е необходим процес. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова за bTV, предава агенция „Фокус“. Тя подчерта, че цената на електроенергията ще се определя от търсенето и предлагането:

 „Доставчиците ще се конкурират така, че да предложат най-добра оферта на българските потребители. Това е процес, не е еднократен акт и не можем да кажем, че либерализацията ще бъде факт за всички. Ще има един междинен период, който ще даде възможност на потребителите да изберат най-добрия доставчик”, увери Петкова.

КЕВР ще определя цената за пренос и достъп, както и цената „задължение към обществото”. 

По думите  на Петкова вече са предприети конкретни стъпки за обновяване на енергийния пазар у нас, като едната от тях е създаването на Българската независима енергийна борса. След либерализацията потребителите сами ще могат да избират своя доставчик. Смяната ще се става без допълнителна такса за прехвърляне, като единственото условие ще бъде плащането на задължения към предишния доставчик, ако има такива. 

Миналата седмица Петкова подчерта, че цената на тока ще се вдигне веднага след либерализацията. На 11-ти декември Българската независима борса ще започне работа пробно.