Красен Станчев: Енергетиката може да бъде риск за бюджет 2016

Самата либерализация на енергийния пазар не буди риск, коментира икономистът

04.12.2015 | 19:28 Редактор: Мариета Иванова
Красен Станчев: Енергетиката може да бъде риск за бюджет 2016

Енергетиката може да бъде риск за бюджет 2016, ако не заработи стабилизационния фонд или ако не са намери финансиране за него, коментира в предаването Денят ON AIR с водещ Веселин Дремджиев икономистът Красен Станчев. По думите му самата либерализация на енергийния пазар не буди риск. От коментара му стана ясно, че проблем около либирализацията може да има, ако не заработи.

По думите му буферите в бюджета за следващата година са много ниски. - „Те са ниски, защото министърът на финансите има относителна свобода да маневрира“, за разлика от предходната година.

Станчев отбелязва още, че отчетеният ръст за четвърто поредно тримесечие вече показва стабилна тенденция за икономиката и от друга страна показва, че прогнозите за макрорамката „може би са реалистични“ за тази и следващата година.

Икономистът посочи още, че рискове за икономиката създава неясната политика. Той даде за пример предложението на здравния министър Петър Москов за „данък вредни храни“ в резултат на което по думите на Станчев са отложени инвестиции за около 100 млн. И поясни, че това са инвестиции за производство, например.

По думите друг риск за икономиката на страната създава говоренето против т.нар. Американски централи.