Менда Стоянова: Рисковете за бюджет 2016 са стрес-тестовете и разплащането по ОП

Рязко свиване на дефицита ще удари чувствителни системи, коментира тя

03.12.2015 | 19:29 Редактор: Мариета Иванова
Менда Стоянова: Рисковете за бюджет 2016 са стрес-тестовете и разплащането по ОП

Рисковете за бюджет 2016 са свързани със стрес-тестовете и разплащането по европейските програми, заяви в предаването Денят ON AIR с водещ Веселин Дремджиев председателят на Бюджетната комисия в НС и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.

„Не се притеснявам, че толкова много банки ще се окажат не достатъчно добре капитализирани“, коментира тя и допълни, че дори може да няма такива.

Стоянова отново предупреди, че само един слух може да доведе до ликвидни проблеми, след което ще е необходима намеса на държавата. Тя допълни, че като буфер за целта в бюджета за следващата година са заложени около 2 млрд. лв.

„Но не мисля, че от това може да правим трагедия,“ заяви още Стоянова. - „Ако не се използват тези пари, ще ги използваме в началото на 2017 година“. Тя припомни, че началото на следващата година има дължими плащания за около 1 млрд. лв.

По думите на Стоянова „рязкото свиване на дефицита ще удари особено чувствителните системи“. Тя посочи още, че особеното на бюджет 2016 е това, че са заложени малко повече пари за „сфери, които не бяха финансирани години наред“, като социални системи, НОИ, библиотеки и т.н.

Още по темата

Относно реформите в министерствата председателят на бюджетната комисия в НС подчерта, че  ресорните министри предпочитат да „правят своите политики, увеличавайки разходите“. - „Всеки иска да е обичан и да е добър. Един е лошият обикновено в правителство и това финансовият министър“, заяви Стоянова.

Конкретно за реформата в МВР тя посочи, че от разговори със синдикални организации станало ясно, че има нагласа такава промяна да се случи. По думите й финансовият министър Горанов с предложението си се опитал да „забърза реформата в МВР“, като уточни, че това следва да се случи не в преходните разпоредби, а в Закона за МВР.

Относно изпълнението на бюджета за 2015 Стоянова подчерта, че има „рязко повишение на събираемостта и контрола, особено при цигарите и горивата“. Тя подчерта, че преизпълнението спрямо планираните за 2015 приходи е над 800 млн. лв. и се дължи на съвместната работа на НАП, митниците, прокуратурата и полицията.