Безработицата в България значително намалява в сравнение с 2014г.

Приоритет на МТСП е разработването на мерки, насочени към активно включване на хора в предпенсионна възраст на пазара на труда

17.11.2015 | 15:44 Редактор: Ирина Георгиева
Безработицата в България значително намалява в сравнение с 2014г.

Безработицата в България значително намалява в сравнение с 2014г., съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, по време на откриване на международната конференция на Световната асоциация на обществените служби по заетостта, посветена на формирането на активни политики за включване на хората в предпенсионна възраст на пазара на труда, цитирано от МТСП. Данните, свързани с пазара на труда и безработицата у нас, са  сравнително добри, в сравнение с другите страни от ЕС.

Приоритет на МТСП е разработването на мерки, насочени към активно и трайно включване на хора в предпенсионна възраст на пазара на труда, посочи още министър Калфин. По думите му за съставянето им се използват, както възможностите на бюджета чрез риоритизиране на инструментариума, с който разполага Националния план по заетостта за 2016 г., така и тези, които ни предоставя ЕС, чрез ОП "Развитие на човешките ресурси".

"Търсим и активното съдействие на бизнеса и социалните партньори, така че проектите, върху които работим и тези, които предстои да разработим, да са наистина ефективни. Чрез всичко, което правим, целим да скъсим дистанцията между търсене и предлагане на пазара на труда, а не просто да разкриваме временни работни позиции." - обясни вицепремиерът.

Сред причините за отпадането на хора в предпенсионна възраст от пазара на труда е сравнително ограничена мобилност на тези групи, смята министър Калфин.

"Хората обикновено търсят работа около мястото, на което живеят, по-трудно проявяват интерес към обучения, особено в сферата на новите технологии и придобиването на нови умения. От тях обаче може да се очаква трудова дисциплина и желание за работа, които са изключително важни за устойчивостта на заетостта. Работата от вкъщи и гъвкавото работно време, могат да се ползват от работодателите като възможност за наемане на по-възрастни работници. Това обаче налага промяна на бизнес моделите при работодателите и точно поради това ролята на бизнеса при справяне с проблема с безработицата на хората над 55 години е ключова." - коментира още министърът.