Владислав Панев: Бюджет 2016 формира усещане за липса на стабилност

През последната година правителство удовлетворява всички искания, ако ги подкрепя достатъчно голяма група, коментира той

12.11.2015 | 20:25 Редактор: Мариета Иванова
Владислав Панев: Бюджет 2016 формира усещане за липса на стабилност

Бюджет 2016 година формира усещане за липса на стабилност и увереност, че икономиката ще върви добре, заяви в предаването Денят ON AIR с водещ Веселин Дремджиев Владислав Панев, председател на съвета на директорите на "Скай управление на активи". В подкрепа на думите си той посочи, че има заложени прекалено големи буфери, които по думите му показват, че „правителството усеща, че може да има проблем от стрес-тестовете”. В тази връзка той се позова на думите на председателя на бюджетна комисия в Народното събрание Медна Стоянова, че около 2 млрд. лв. от планирания максимален дефицит за следващата година са предвидени като буфер при проблем с банките.

Припомняме, че пред БНТ Стоянова, коментира, че максималният заложен лимит за следващата година е 5.3 млрд. лв. От тях за дефицита ще са нужни 1.8 млрд., „около 1.4 млрд. имаме погашения по стари заеми, които излизат и трябва да бъдат рефинансирани и разликата между тези две цифри и максималния лимит е заложеният буфер, ако се наложи да се подпомага  на банки с оглед на това, че всички очакваме през първото полугодие да се случи онази искана от Европа оценка на банките”, посочи тя. Стоянова изрази надежда, че „официалната оценка (на банките- бел.ред.) няма да доведе до отрицателни резултати” и допълни: „Но знаете, че политик и банка се убиват с вестник-  само един слух може да постави една, втора, трета банка в ликвидна криза и бюджетът трябва да е готов да помогне, ако не искаме да фалира цялата държава”.

Протестът на полицаите

Владислав Панев коментира и протеста на полицаите с думите, че през последна година „виждаме, че правителството удовлетворява всички искания, ако има достатъчно голяма група с искания”. И обобщи, че „това е добре за рейтинга на правителството, но не и в дългосрочна перспектива”.

Още по темата

По неговите думи причина за забавянето на реформите може да се търси във възможностите за намиране на евтин ресурс.
„Факт е, че когато имаш достъп на безкрайно евтино финансиране от международните пазари, ти не мислиш за реформи. Това абсолютно убива реформаторския устрем”, коментира той.

По думите му заради дълговете на НЕК през следващите години дефицитът може да достигне до 5% от БВП и подчерта, че за сравнение в Румъния енергийните компании регистрират печалби.

По повод икономическия растеж той коментира, че може би ще е около 1.5% догодина и подчерта, че изоставаме от сверената ни съседка и по този показател, при условие, че се развиваме в еднакви условия.