Трябва ли да се опасяваме за нови проблеми от Китай

Коментар на Жил Богарт, от Pernod Ricars, Йенс Спан от германското финансово министерство и Тим Крокфорд от Hermes Investment

02.09.2015 | 16:45 Редактор: Георги Стоянов
Трябва ли да се опасяваме за нови проблеми от Китай

Жил Богарт, финансов директор на Pernod Ricars:

Като глобална компания очевидно ние следим, какво се случва по цял свят. Може да кажем, че напрежението около Китай отвъд китайския пазар доведе до известна слабост сред валутите на развиващите се пазари и това може да се отрази на бизнеса ни в отделни региони.

Още по темата

Йенс Спан, заместник министър на финансите на Германия:

Ние приемаме това сериозно, тъй като Германия е един от основните износители в света.

Особено нашият автомобилен сектор има голям пазар в Китай. Ние обаче не се паникьосваме, защото за момента няма особен натиск.

Също така вътрешното търсене нараства заради нарастването на заплатите и пенсиите. Така че за момента се представяме много добре, но и се отнасяме сериозно към проблема.

Тим Крокфорд, инвестиционен директор на Hermes Investment Management:

Усещането е, че европейските компании, особено германските компании се справят със ситуацията около Китай.

Те много добре диверсифицираха приходите си, докато Европа премина през този много тежък икономически период.

Това обаче се случи, докато те ограничаваха разходите си и преструктурираха. Разбира се и цената за кредитирането също се понижава, така че донякъде преувеличаваме степента, в която европейските компании зависят от Китай.

И според мен, ако погледнете статистиката в Европа, износът за Китай от еврозоната като цяло е около 4%.

Може да сравним това с Австралия, където БВП на страната беше засегнато сериозно заради износа за Китай, който представлява 35 – 36% от общия им износ.

Кит Джукс, глобален стратег на Societe Generale:

Това, което мисля, че дори още по-смущаващо в момента, е как тази история се приема от останалия свят.

Ние приемаме, че Shanghai Composite Index не е най-важният фондов пазар. Погледнете петрола, австралийския долар, S&P – там нещата се променят бързо и според мен това е по-важното.

Ричард Фрост, Bloomberg:

Наблюдавахме един много предвидим модел. Това се случи шест поредни дни. Пазарът пада рязко при отварянето, докато хората се опитват да се измъкнат от това, което както знаем е един много зле функциониращ фондов пазар.

Към края на сесията обаче държавните фондове се намесват - доста отчаян ход в опит да спасят пазара до затварянето на борсата.

Те ни казаха - да, държавата иска да се отдръпне и да не се опитва да връща бичия пазар всеки ден.