Акциите на Alibaba паднаха под цената на IPO-то

Стивън Енгъл, Bloomberg

25.08.2015 | 09:47
Акциите на Alibaba паднаха под цената на IPO-то

Коментар от Хонконг на Стивън Енгъл от Bloomberg на спада в акциите на Alibaba и какво мислят анализаторите за тях, както и за конкурента им JD.com. Стивън Енгъл говори с Енджи Лау на 25 август 2015 в предаването First Up.

 

Още по темата

Каква част от спадовете на Alibaba се дължат на ралито на пазара и каква - на фундаменталните тревоги за самата Alibaba?

Това е комбинация от двете, защото Alibaba изпитваше слабост още преди глобалния спад и негативното отношение към китайските акции. Редица тревоги има. Първо - вътрешната тревога, че се продават фалшиви продукти на сайта. JD.com им даде добър отпор като конкурент. Ръстът на продажбите на Alibaba в последното тримесечие бе на най-ниското си ниво от 3г.

Затова Джак Ма диверсифицира, опитва се да намери нови области на ръст, инвестира в Индия, Бразилия и Русия. Инвестира 4,6 млрд долара в Suning - големите реални магазини за електроника. Опитва се да намери начин да излезе извън онлайн бизнеса. Защото според редица анализатори в най-големите градове на Китай има известно пресищане в онлайн търговията.

 

Къде е новият ръст?

Да видим цената на акциите на Alibaba. От 19 септември, от първия ден на излизането им на борсата, когато цената на акция бе 68 долара, до 10 ноември тя се повиши до 119,15 долара. Сега обаче е паднала на 58 долара. Това е спад от 15% за една търговска сесия. При затваряне е била 65,80, все още спад от 45%. От пика на 10 ноември, компанията е изгубила 110 млрд долара пазарна оценка.

Тази компания очевидно има проблем със собствения си бизнес модел, но и със забавянето на китайската икономика.

 

Можем да погледнем препоръките на анализаторите. Това ни показва цялата картина.Голяма част от препоръките бяха осъвременени в последните няколко седмици.

Ето - 45 купува, 5 изчаква и само двама продават. Средна цел на цена за 1г. 97,19 долара.

Голяма част от тези актуализации са от средата на август. Около момента, в който Alibaba се търгуваше на 70 долара.

Сега е паднал на 65,80 и понася ефекта на всички икономически фактори. Да видим JD.com - защото трябва да се вземат решения - купуват едната или и двете?

JD.com - купува - 23, чака - 8, продава - само един и средна цена за година 39 долара. Не е много, но тези акции все още се търгуват над цената си от IPO-то, през май 2014. Тогава излязоха на 19 долара за акция. Сега се търгуват на 23,93, което е над вторичното предлагане през декември миналата година.