Ползите от публично-частен инвестиционен фонд за България, обсъдиха Калфин и Георгиева

Заместник-председателят на EK препоръча страната ни да се специализира в определена област

14.08.2015 | 17:29 Редактор: Мариета Иванова
Ползите от публично-частен инвестиционен фонд за България, обсъдиха Калфин и Георгиева

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева и вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин обсъдиха идеята за изработване на инвестиционен план за България, подобен на Плана „Юнкер”, съобщават от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика. Целта на създаването на подобен фонд е да мобилизира публични и частни финансови ресурси за постигане на ясно определени инвестиционни задачи, ускоряване на икономическия растеж и създаване на нови работни места, уточняват от МТСП.

Еврокомисар Георгиева препоръча България да потърси специализация в определена област - иновациите и развитието на предприемачеството например, в която да изгради капацитет на регионален и европейски лидер.

Министър Калфин и комисар Георгиева обсъдиха още и демографската политика на страната и възможността да се увеличи значително финансирането на програми, с които млади хора от българската диаспора в света да имат възможност да учат у нас. Тези средства в голяма част от случаите могат да се осигурят от разходите за помощ за развитие, които държавата ежегодно заделя.

Сред обсъдените от тях теми бяха още европейската енергийна политика и повишаването на ефективността на изразходваните средства от европейския бюджет.