Калфин: 11% от заетите в България вземат минимална работна заплата

Не може България да развива икономика, основана на ниско заплащане, смята социалният министър

10.08.2015 | 15:16 Редактор: Ирина Георгиева
Калфин: 11% от заетите в България вземат минимална работна заплата

Минимална работна заплата получават 11% от работещите у нас. Това заяви министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин в интервю за БТА. Според данните на социалния министър жените в България взимат 13,4% по-ниски заплати от мъжете и с 40 на сто по-ниски пенсии. 

"Не може България да развива икономика, основана на ниско заплащане. То е в пъти по-ниско от сравними с България икономики." - заяви министър Калфин за агенцията.

Производителността на труда и конкурентоспособността може да расте не само чрез наемането на евтина работна ръка, а и чрез инвестиции в производството, енергоспестяващи технологии и т.н., смята министър Калфин.

Очаква се след края на политическата ваканция да бъдат пуснати за обсъждане няколко законопроекта на МТСП. Един от тях е законът за равните възможности. 

"Когато една жена е майка, тя се стреми да започне работа, позволяваща й да си гледа детето. Това й е по-важно, отколкото кариерата и т.н. Съчетанието на домашна работа и отглеждане на деца са именно промените, които ще направим, така че да дадат възможност на младите майки, на родителите да се развиват в кариерата си и да получават полагащото им се възнаграждение." - обясни още министър Калфин пред БТА.

С новия политически закон ще започне и обсъждането и на промените за отпускане на инвалидните пенсии. По думите му все още има "няколко кранчета, през които изтича ресурс", но те ще бъдат затворени.

През есента се очаква да започнат пилотните проекти за дуалното обучение и да бъдат обсъдени промените за частните пенсионни фондове.