„Супер четвъртъкът” на BoE може да доведе до волатилност на пазара

Коментар на главния валутен стратег на HSBC Дейвид Блум

06.08.2015 | 09:56 Редактор: Велко Каменов
„Супер четвъртъкът” на BoE може да доведе до волатилност на пазара

От 6 август Английската централна банка започва да публикува цялата информация от срещите си и прогнозите за икономиката наведнъж. В 14:00 ч. българско време днес ще бъде публикувано решението на BoE за паричната политика на Великобритания, гласуването на Комисията по парична политика, която има 9 членове, протокола от срещата и прогнозите за икономиката. В 14:45 ч. започва пресконференцията на гуверньора Марк Карни.

„В началото ще видим първоначалната реакция на пазара след гласуването на BoE. След това ще се намесят анализаторите, които ще обърнат внимание на броя на гласувалите за и против и ще анализират дали тона на BoE предполага затягане или разхлабване на паричната политика, което ще доведе до втора реакция на пазара. Затова може да има волатилност”, предупреди главният валутен стратег в HSBC Дейвид Блум.

„Цял океан от данни ще залее пазара наведнъж и може да станем свидетели на сериозни движения. В бъдеще ще разберем колко важна е тази дата по това дали пазарът на опции оценява този ден като много скъп. С други думи това ще е денят, който движи пазарите, както денят, когато излизат данните за възнагражденията в САЩ”, заяви Блум.

„Най-важното нещо е гласуването за паричната политика – какво е решението и как са гласували членовете на Комисията по парична политика. Ако всички 9 членове на Комисията са гласували по един и същи начин, дори може да не обърна внимание на протокола от срещата. Но ако гласовете са например 6 на 3, веднага трябва да започна да анализирам протокола и какви са били дискусиите, които са се водили, след това да продължа към прогнозите и да разбера увеличили ли са прогнозата за ръста на БВП или за инфлацията. Анализът на протокола ще зависи от това как е протекло гласуването. Ако Комисията по парична политика е единодушна, няма да има нужда от много задълбочен анализ, но ако това не е така, единственият начин, по който можем да разберем на какво се дължи разделението в мненията, е като анализираме протокола. Ще трябва да анализираме прогнозите, процеса на гласуването и то за много кратко време”, коментира експертът.

„Мисля, че с толкова много информация, обявена в един ден, движенията на пазарите ще се дължат на действията и анализа на хората. Компютърен алгоритъм може да анализира информацията по-бързо от човек, това е вярно. Но въпросът е коя реакция на пазара ще е по-важна – първата или някоя последваща. Алгоритъмът трябва да може да изчисли и това, а може да го научи само от хората. Мисля, че първо трябва да минат 3 или 4 подобни събития, преди алгоритмите да се намесят сериозно в играта. В началото хората ще са алгоритмите”, заяви Блум по повод на влиянието на компютрите за реакцията на пазара.