Активите за продан в Гърция

Гърция трябва да приватизира държавни активи, за да събере 50 милиарда евро.

17.07.2015 | 15:47 Редактор: Велко Каменов
Активите за продан в Гърция

Едно от условията за третият спасителен пакет за Гърция е страната да приватизира държавни активи, за да набере 50 милиарда евро. Президентът на търговската камара American-Hellenic Янос Граматидис коментира пред Bloomberg кои гръцки активи може да бъдат приватизирани.

„Трябва да приватизираме и разделим на две Националната електрическа компания. Тя е важна компания за Гърция и е монопол в страната”, заяви Граматидис.

„Пристанищата в Пирея и Салоники са бижутата в короната. Има и други пристанища за приватизиране в страната, но тези двете представляват най-важната част от процеса на приватизация. Най-вероятният купувач за пристанището в Пирея е китайската компания Cosco. Заедно с други компании те се интересуват и от пристанището в Салоники”, продължи той.

„Астир Палас представлява летен курорт, на 20 минути от Атина. Той е в център на туристическата индустрия.  Сега отново ще бъде предложен за приватизация и се надявам, че ще представлява един от основните активи, от приватизационния пакет”, заяви Граматидис.
Друг възможен актив, който държавата може да продаде е дял от 10% в телекомуникационната компания Hellenic Telecommunications.

Според президента на търговската камара American-Hellenic обаче гръцкото правителство няма да може да събере 50 милиарда евро чрез приватизации. „През 2011 г. беше изчислено, че стойността на активите за приватизация ще е около 50 милиарда. Сумата не беше съвсем точна и днес отново говорим за същата стойност. Не вярвам, че тя е реалистична”, завърши Граматидис.