Гръцката криза е опасна за бъдещето на еврото: Паркър

Робърт Паркър, ст. съветник на Credit Suisse Asset Mgmt

16.07.2015 | 13:28
Гръцката криза е опасна за бъдещето на еврото: Паркър

Робърт Паркър, ст. съветник на Credit Suisse Asset Mgmt коментира ефекта на гръцката криза върху доверието в банковата система в еврозоната, извън Гърция. Паркър говори с Гай Джонсън и Анна Едуардс в студиото на Bloomberg в Лондон на 16 юли 2015.

 

Още по темата

Говорихме дали мислите, че Грекситът отново  ще се върне на дневен ред. Смятате ли, че германците продължават да са такива големи фенове, както преди и това ли е основният фактор за бъдещето на страната?

Много интересен дебат се води по условията за дългосрочните перспективи за оцеляване на еврото. Очевидно имаме валутен съюз, но нямаме фискален съюз, още нямаме съюз на капиталовите пазари. Мисля, че се опитваме да се убедим сами, че имаме банков съюз, но той още не е готов.

Ясно е, че ако не получим някакво по-голямо фискално единство, с европейски финансов министър, какъвто нямаме, ще бъде много трудно да разберем как еврото ще остане без проблеми в дългосрочен план.

Подкрепям хората, които казват, че имаме нужда от по-голяма икономическа интеграция. Защото ако нямаме такава, надеждността или възможността за оцеляване на еврото в бъдеще е под въпрос.

 

Не сме ли вече там? Фактът, че Гърция е толкова близо до излизане от Еврозоната означава, че това, в сегашната му форма е механизъм за валутен курс. Излизане е възможно.

Да.

 

И Волфганг Шойбле каза тази сутрин, че излизането на Гърция все още е опция.

Не знаем подробности, но се дискутира много през уикенда за това, че германците май имат План Б. И много странни дебати как Гърция може да излезе от еврото за определен период.

 

Още по темата

Като пробен развод.

Да, но трябва да сме реалисти. Каква е вероятността при излизане от еврото Гърция да се върне?

 

Щом се говори за това, значи се връщаме към ERM.

Точно така. Ако отивате от валута към механизъм към фиксиран курс, очевидно това, което тревожи Брюксел и ЕЦБ е каква е политическата вероятност, при смяна в ляво в Португалия, Испания и Италия по-късно - чухте Бепе Грило - и други страни да обмислят излизане от еврото. Доста е опасно.

 

Но Испания пее друга песен, нали? Цифрите за растежа, за които вие говорите показват, че безработицата остава голям проблем.

Но спада. Добрата новина за Испания е, че безработицата бързо спада. Лошата е, че още е неприемливо висока. Но е доста реалистично да се прогнозира ръст в Испания до 3,5%. Испанската конкурентноспособност доста се подобри. Испанският износ рязко скочи.

Испанската икономика и особено успешното преструктуриране на банковия сектор, имотният сектор се възстанови, чуждите инвеститори се връщат в Испания. Затова можем да кажем, че има още работа, но Испания е добър пример как икономическо преструктуриране в еврото работи.

 

През уикенда станаха някои неща. Първо - необлагаемите дейности остават важна част от икономиката.

Това се нарича сива икономика. Тя е още висока.

 

Много е голяма и трябва да помислят какво да направят. И да говорят с хората, които са изнервени за банковата система. Не очаквах да е така. Като гледат Гърция те се питат дали парите им са в безопасност, при евентуален проблем. Дали ще могат да си изтеглят парите от банката.

Навсякъде в еврозоната хората, получили помощ се страхуват.

 

И това променя леко наратива. Ако това се загнезди в съзнанието, системата ще стане по-крехка.

Само да остойностя колко пари са излезли от гръцката банкова система. Около 45 млрд евро можем да кажем, че са били изтеглени от гърците от гръцките банки. Те или ги влагат в банки извън Гърция или ги държат кеш у дома, под дюшека. Това е най-високият процент пари извън банковата система във всички развити икономики.

Вие питате правилно - за доверието в банковата система извън Гърция. Като виждат какво става там, доверието се срива напълно. Едно от предизвикателствата много скоро - и затова е толкова важно решението за ELA на ЕЦБ - е възстановяването на доверието в гръцките банки.

Това, за което ЕЦБ и другите големи банки ще се стараят много е как да поддържат доверието в банките извън Гърция.

Надявам се, че ще успеят.