Йелън: Няма да вдигаме лихвите, ако смятаме, че това ще вкара икономиката в рецесия

Гуверньорът на Фед обаче даде нови знаци на пазара да очаква вдигане на лихвите.

16.07.2015 | 11:07 Редактор: Велко Каменов
Йелън: Няма да вдигаме лихвите, ако смятаме, че това ще вкара икономиката в рецесия

Гуверньорът на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън говори пред Банковата комисия в Сената. Освен коментара за общото икономическо състояние и развитие на САЩ, Йелън говори и за евентуалното вдигане на лихвите. Тя за пореден път намекна, че вдигане на лихвите през тази година е вероятно, но не уточни кога ще се случи то.

„Перспективите са благоприятни за допълнително подобрение на пазара на труда в САЩ и в икономиката като цяло. Ниските цени на петрола и продължаващият ръст в заетостта трябва да продължат да подкрепят потреблението. Финансовите условия като цяло продължават да подкрепят растежа. Силно разхлабените парични политики извън САЩ трябва да работят за засилване на глобалния растеж”, коментира Йелън.

„Условията са такива, че вероятно в определен момент през годината ще е подходящо да вдигнем целевия междубанков лихвен процент. Важността на първата стъпка по вдигането на лихвите не трябва да се преекспонира. Това, което е от значение за финансовите условия и за икономиката като цяло, е цялостното очаквано движение на лихвените проценти. За момента не сме преценили точната дата за вдигането на лихвите. Предимството на това да започнем вдигането на лихвите малко по-рано, е че така то ще бъде по-постепенно”, заяви гуверньорът на Фед. Така Йелън за пореден път се опита да отклони втренчения поглед на пазарите в точната дата на вдигането на лихвите.

„Няма да вдигнем лихвите, ако смятаме, че така ще вкараме икономиката в рецесия. Когато започнем вдигането на лихвите, то трябва да става внимателно и постепенно, като анализираме ефекта върху икономиката. Това е благоразумен подход. Мисля, че икономиката се подобри много и в известен смисъл съм фокусирана върху доброто ѝ представяне, а не върху това да се притеснявам за евентуален бъдещ спад. Икономиката ни е в много по-добро състояние. Ниските лихви ѝ помогнаха и когато вземем решение да ги вдигнем по този начин ще кажем, че всичко в икономиката е наред, че близо сме до там, където искаме да бъдем и че смятаме, че икономиката не само може да се справи с по-високи лихви, а има нужда от тях”, завърши Йелън.