Сделката е катастрофа за Гърция: Саксена

Пуру Саксена, главен изпълнителен директор Puru Saxena Wealth Mgmt

16.07.2015 | 11:30
Сделката е катастрофа за Гърция: Саксена

Пуру Саксена, главен изпълнителен директор Puru Saxena Wealth Mgmt  коментира ефекта от постигнатото споразумение между Гърция и кредиторите през уикенда и одобрението на парламента в Атина в ранните часове на 16 юли 2015. Пуру Саксена говори с Енджи Лау и Ришаат Саламат в студиото на Bloomberg в Хонконг на 16 юли 2015.

 

Още по темата

Наричат пакета външна програма за финансиране. Но не е точно така, нали?

Да, просто увъртат. Защото няма начин Гърция да плати дълговете си. Всеки го знае - МВФ, гърците, европейците - също. Но те сключиха сделка, което не е толкова зле за тях, защото ще получат доста добри гръцки активи срещу парите, които са напечатали и ще дадат на Гърция. Не е много добре за Гърция, но засега, доколкото става дума за финансовите пазари Гърция остава с еврото, грекситът е избегнат и очаквам рали при акциите.

 

Да, но МВФ може би ще каже, че може да не успее да подкрепи сделката, освен ако не се обсъжда сериозно преструктуриране на дълга.

Да, облекчение на дълга.

 

Още по темата

Франция и Германия може да не се съгласят.

Видяхме го вече няколко пъти през годините. Имахме референдум преди няколко седмици - това стана за пръв път от 4-5г и тогава за пръв път разбрах, че може би е време Гърция да напусне. Но както знаем, лидерът капитулира в последната минута пред европейците. И ето на - започваме отново. Не знам дали има достатъчно политическа воля в Гърция да се заеме твърда позиция по въпроса и да се излезе от еврото. Те са твърде уплашени - богатите гърци, с кеша, те имат активи в евро.

 

Но са в чужбина.

Да, но имат и активи на място. Притежават активи и в Гърция. И последното нещо, което искат е незабавна обезценка на активите си с 50-60%, ако драхмата се възроди.

 

Вълнувате ли се от гръцката перспектива за възстановяване? Какви са те и какво носят за гърците и следващите поколения?

Това е катастрофа. Ако ме питате, едва ли ще има голямо възстановяване в Гърция. Става дума само за заемане на територии от европейските кредитори, тези към 50 млрд долара активи, които поискаха и успяха да получат. Те искаха да се застраховат, че загубите им са покрити и няма да изгубят много пари. Но искам да видя как накрая Гърция ще се възстанови.

 

Още по темата

Има няколко светли петна в картината. Поне получиха обещание, че няма да продават в Люксембург, а в границите си. Защото хората започнаха да говорят, че страната им ще заприлича на протекторат. Но май печалбата няма да е толкова голяма.

Видяхме в последните 4-5 г как програмата за ограничения, понеже не се изпълняваше правилно, не проработи. Трябва да има данъчни реформи, не да се вдигат данъците, а да се намаляват. Трябва да се стимулира икономиката, а не да се вземат драконовски мерки, за да може държавните разходи още да намалеят. А частният сектор не може да харчи. Така че как ще постигнете икономическо възстановяване?

 

Колко големи реформи трябва да се правят в Гърция, за да тръгне страната към растеж?

Не мисля, че има друг път. Това е пътят към растеж. Видяхме в последните 4г. какво стана. БВП на Гърция се сви с 25%. Ясно е, че това не е правилната посока за Гърция. Това, което подписаха през уикенда е провал за гръцката икономика и след няколко години ще видим, че няма никаква разлика и че Гърция задлъжнява още повече.

 

Още по темата

Значи е като дълг със седем живота, както казаха онзи ден. Не е ли по-добре да се понесе цялата болка наведнъж с излизане от еврото и започване на чисто?

Абсолютно. Това е единственият шанс, който имат за някакво възстановяване. Обаче в краткосрочен план болката ще бъде огромна и ще има девалвация на парите.

 

В даден момент трябва да излязат, нали? Ако не им отпишат дълга?

Абсолютно. Отписването на дълга е единственият изход в момента. Дългът е просто твърде голям, не може да се върне, така че ако искаме Гърция да се възстанови трябва да има намаление. Ако не се направи, това ще продължи още дълги години. Няма да имаме никакъв ръст, икономиката ще се гърчи, гърците ще страдат все повече и повече и пак ще се върнем на масата за преговори след 3-4г.

 

Но политически, в страната, повечето гърци разбират тежката ситуация и по-скоро искат да остават в Еврозоната.

Така говорят сега. Защото са уплашени. Но като видят истинската картина, ще разберат, че проблемът им е еврото. То не е решението. Проблемът е, че когато една страна изпадне в такава бъркотия като Гърция, обикновено се опитва да девалвира валутата си, за да излезе от ситуацията.

Тук на гърците са им вързани ръцете. Имат валута, която не могат да печатат, и ръцете им са вързани. Трябва да се връщат за още заеми от Еврозоната, кредиторите и това не работи. Това не е начинът, по който Еврозоната трябва да функционира.

 

Бившият министър на финансите, скандалният Варуфакис каза, че и без това нямат пари да купят печатниците.

Това е комедия от грешки. Гърция изобщо не трябваше да е в Еврозоната. Грешката е обща. На старите лидери на Гърция, които излъгаха за данните. На инвестиционните банкери, които подправиха сметките. Не само на гърците. Целият естаблишмънт е сбъркал. Единственото решение за доброто на Гърция е да излезе от еврото.

 


коментирай >
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма