Агенцията за инвестициите застава зад хората, образованието и правилата

По този начин ще откликнем на предизвикателствата на глобализацията, коментира изпълнителният директор на БАИ Стамен Янев

25.06.2015 | 12:33 Редактор: Мариета Иванова
Агенцията за инвестициите застава зад хората, образованието и правилата

Ако искаме да сме активна част от световния пазар и да откликнем на предизвикателствата на  глобализацията, трябва да насочим усилията си към хората, образованието и правилата,  формулата Х.О.П., заяви изпълнителният директор на Българската агенция за инвестициите (БАИ) Стамен Янев на церемонията по повод 120-годишнината от създаването на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

В изказването си директорът на БАИ подчерта, че формулата Х.О.П. е именно стратегията, която прилага агенцията в преследване на приоритетите си, посочват от пресцентъра на БАИ.

„Хората са тези, които могат да те издърпат напред и да направят така, че бизнесът ти да не просъществува. Качествените хора са ключов момент за изграждането на една конкурентоспособна икономика. Качество се постига  безспорно в областта на образованието. Това е компонент, който изгражда хората и е една инвестиция, която често е рискова, обаче може да създаде добра печалба под формата на качествени хора, които да се реализират в глобализираща се икономика“, заяви Стамен Янев.

Той припомни, че настоящата демографска картина в България показва застаряващо, болно население, с все по-малко активни потребители. Тази тенденция може да бъде преодоляна с работа в правилната посока, а именно изграждането на социалната инфрастраструктура под формата на качествено образование.

По отношение на правилата - основна формула за перспективи пред икономиката и привличане на повече инвестиции са два основни компонента - ниската данъчна ставка, която е налице, и предвидимост на правилата, посредством активния диалог с бизнеса, посочи още директорът на БАИ.

В заключение Стамен Янев посочи активизирането на икономиката от през първите месеци на 2015 г. и стабилното увеличаване на потока инвестиции в страната, като сигурен показател за правилната посока следвана от БАИ.

„Основните сектори, в които най-много се инвестира, са преработващата промишленост, финансовото посредничество и операциите с недвижими имоти. Допълнително, в БАИ постъпват голям брой проекти, свързани с промишленост, ИТ, изнасяне на услуги и логистика. Голям интерес започва да с насочва към производствената сфера, високите технологии, услугите, и по-конкретно производството на автомобилни части, информационните и комуникационни технологии, електроника, включително медицинска електроника и електротехника. Перспективен сектор е също така здравеопазването“, изтъкна Янев.