БАИ започва разширено сътрудничество с Португалия за привличане на инвестиции

В тази връзка е и подписаното споразумение между Агенциите за инвестиции на двете държави

16.06.2015 | 11:06 Редактор: Мариета Иванова
БАИ започва разширено сътрудничество с Португалия за привличане на инвестиции

БАИ започва разширено сътрудничество с Португалия за привличане на инвестиции.

Директорът на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев подписа Меморандум за разбирателство с Агенцията за инвестиции и външна търговия на Португалия, който цели засилване на двустранното сътрудничество и търговско-икономическите връзки между двете страни, съобщиха от пресцентъра на БАИ.

Документът е подписан в рамките на съвместния българо-португалски бизнес форум, открит в София на 16 юни, в присъствието президентите на Португалия Анибал Каваку Силва и на България Росен Плевнелиев.

Директорът на БАИ Стамен Янев изложи пред представителите на португалски компании възможностите за инвестиции в България, положителният бизнес-климат и високи икономически резултати на страната, както и насърчителните мерки по закона за насърчаване на инвестициите.

По данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции от Португалия в България за периода 1996-2014 г. са 27.1 млн. евро или 0.1% от всичките ПЧИ. Страната заема 56 позиция в ранглистата на държавите инвестирали в България. Българските ПЧИ в Португалия за периода 2006-2014 г. са 0.7 млн. евро.

Португалските инвестиции са насочени основно в областта на корка, винарската промишленост, обувната промишленост и финансово-кредитната сфера, посочват още от БАИ. През 2014 г. те са ограничени и насочени предимно в сектора „търговско посредничество" и в "недвижимото имущество".

През тази година обаче се забелязва засилен интерес към възможни португалски инвестиции в областта на селското стопанство, хранително-вкусовата и винарската индустрии, коментира по време на форума Стамен Янев.