Д. Шуйцов: Гърция ще погаси наведнъж задълженията си към МВФ за 1,6 млрд. евро

Случващото се в Гърция влияе на курса на еврото, но политиката на ЕЦБ му въздейства повече, смята дилърът в БенчМарк Финанс

02.06.2015 | 10:20 Редактор: Свилен Колев
Д. Шуйцов: Гърция ще погаси наведнъж задълженията си към МВФ за 1,6 млрд. евро

Гърция най-вероятно ще пропусне първото си плащане към Международния валутен фонд (МВФ) за 300 млн. евро на 5 юни, но само за да предоговори всички свои плащания през месеца и да ги извърши наведнъж. Това мнение изрази дилърът „Международни финансови пазари“ в БенчМарк Финанс Димитър Шуйцов в седмичното обзорно пазарно предаване по Bulgaria On Air „Invest/Or” на 1 юни.

Според него подобен ход ще даде още поне две седмици на Атина, за да успее да постигне договорка със своите международни кредитори.

„Всички очакват Гърция да сключи споразумение с кредиторите си, за да не изпадне във фалит“, коментира той. Но пазарните участници, включително и Шуйцов, не вярват, че споразумение ще има още тази седмица.

Още по темата

„Гърция най-вероятно ще пропусне плащането към Международния валутен фонд на 5 юни, тъй като в момента виждаме, че страната няма пари. Сама по себе си тя не може да извърши това плащане. Единственият начин това да се случи е да бъде постигнато споразумение с международните кредитори“, каза Шуйцов.

„Основният въпрос е по какъв начин ще бъдат погасени тези задължения“, продължи той своя коментар относно плащанията на Гърция към МВФ на стойност 1,6 млрд. евро през юни. „Това трябва да се случи на четири транша. Най-тиражираната спекулация в момента е, че Гърция може да предоговори плащането си и то да се случи наведнъж в средата на този месец, когато е планирана да бъде четвъртата погасителна вноска.“

Според него „и тук изходът е неясен, но поне може да има едно отлагане с две седмици и след това да се мисли в тази насока“.

„Гърция е във фаза, в която няма накъде повече да бяга, и в един момент ще трябва да плати тези пари, които дължи. Но въпросът е как ще го направи“, добавя той.

Шуйцов смята, че, ако Гърция не плати, това ще даде „зелена светлина“ на други държави от еврозоната, измежду които Испания и Португалия, например, да спрат да плащат своите дългове.

Излизането на Гърция от еврозоната е „възможно“, но може да бъде избегнато, смята дилърът в БенчМарк Финанс. Той не счита, че валутният съюз ще се разпадне, ако южната ни съседка го напусне.

Според него и кризата в Гърция оказва влияние върху курса на еврото, но количествените улеснения на Европейската централна банка му натежават повече. Шуйцов прогнозира, че при евентуален Grexit може да се сбъднат очакванията за паритет между еврото и долара.

Повече може да видите в първата част на предаването, посветена на дълговете на Гърция

Гледайте и втората част на предаването, в която Димитър Шуйцов коментира предстоящите заседания на Европейската и Английската централни банки, срещата на ОПЕК и прави прогнози за курса на долара и британския паунд.