Трябват кадри с добро образование за привличане на ПЧИ: Янев

Стамен Янев-директор на Агенцията за инвестиции в Полиграф Плюс

06.06.2015 | 23:30
Трябват кадри с добро образование за привличане на ПЧИ: Янев

Стамен Янев-директор на Агенцията за инвестиции коментира промените в инвестиционния тренд в България със Светла Петрова в предаването на телевизия Bulgaria ON AIR "Полиграф Плюс" на 4 юни 2015.

Основният проблем за инвеститорите в България остава голямата административна тежест. Министерството на икономиката работи по програма, която да облекчи тази тежест, което ще се отрази на 16 нормативни акта, 120 поднормативни. Очакваният ефект от тези промени се оценява на 300 млн лева икономии за бизнеса, съобщи Янев в предаването Полиграф Плюс.

Според него инвеститорите посочват като проблем също и затруднената процедура по отношение на пребиваването на чуждестранни граждани в България, извън гражданите на ЕС. Агенцията за инвестиции е дала предложение за улесняване на процедурата по получаване на Синя карта от висококвалифицирани чуждестранни специалисти за работа в България.

"Трябва да имаме добри кадри, с добро образование, да спазваме правилата, за да привличаме повече инвеститори", каза Стамен Янев.

 

3,5 пъти се увеличиха ПЧИ в България за първите три месеца на 2015. Според Стамен Янев това се дължи на повишеното доверие на инвеститорите към България.

"България е остров на стабилност и сигурност, няма как това да не се отрази на цифрите", каза Янев.

Още по темата

След големия бум в имотите през 2007 преките чуждестранни инвестиции в България рязко намаляха. В последните 18 и особено в последните 6 месеца обаче има определено "висока динамика", смяна директорът на Агенцията за инвестиции. 317 млн евро са влезли като ПЧИ в Q1 на 2015, а през същия период на 2014 са били 89 млн. евро, съобщи Янев.

Директорът на Агенцията за инвестиции Стамен Янев бе поканен за член на Управителния съвет Световната агенция за инвестиции. "Това е възможност за България да се прояви като нова и атрактивна инвестиционна дестинация", каза Янев. Гласуването е на 15 юни 2015.

Целия разговор чуйте във видеото.