Има малка вероятност Гърция да не постигне сделка: Дибел

23.03.2015 | 15:59
Има малка вероятност Гърция да не постигне сделка: Дибел

Директорът по макростратегии на Aviva Investors Чарлз Дибел коментира срещата на Ангела Меркел за финансирането на гръцкия дълг, ралита на американския долар и възможностите за инвестиции с Керълайн Хайд и Марк Бартън в студиото на Bloomberg ТВ в Лондон за предаването “Countdown” на 23 март 2015.


Гърция потисна европейските пазари

Европейските борси отвориха с понижение в понеделник, 23 март 2015. Предпазливостта преди срещата на министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас и германския канцлер Ангела Меркел стана причина за нервен старт на седмицата на европейските пазари.

Акциите и валутите в Азия обаче имаха рали, основано на надеждата за монитарни облекчения и понижение на петрола.

Вниманието в понеделник бе насочено отново към Гърция и срещата между Ципрас и Меркел в Берлин.

Гърция има нужда да постигне споразумение с кредиторите си за осигуряване на нови средства, планът на Атина изглежда е да търси милостта на европейските лидери, коментира Ройтерс.

Засега посланието на европейските лидери е ясно: без реформи няма пари.

 

Гърция се готви за решаваща седмица

Гръцкият премиер Алексис Ципрас за втори път за пет дни ще се види в Меркел на 23 март, в началото на решителна за Атина седмица, коментират гръцките медии.

"Надявам се да има обрат в политиката в Атина, но поддържам мнението си,че ако не стане така, гръцката икономика ще изпадне в колапс и гърците ще потопят еврозоната в хаос", каза Ерик Нилсен, глобален главен икономист на UniCreditAG, цитиран от Катимерини.


Още по темата

Коментар на директора по макростратегии на Aviva Investors Чарлз Дибел от Лондон на 23 март 2015.

В последните месеци и години имаше много решителни седмици. Има една фраза, която използва един от редовните ни гости, мистър Ерик Нилсен, че това е може би финалът на играта. Защото банките кървят от пари, а страните имат нужда от пари.

Точно така. Смятам, че това заключението на пазарите. Смятам, че в момента хората още си мислят, че може би ще има сделка за Гърция, ще се намери решение, но сега вървим от нулева вероятност до съвсем малка. Всичко може да стане.

Това е тревожно.

 

Каква е възможността за изход от кризата? Имали опасност повече или по-малко от заразяване? Или сме овладели кризата? Или пък хората просто не вярват, че няма да има обяснение?

Трудно е да се разгадае ефекта на QE. Очевидно той предизвиква голяма част от движенията в цената на акциите

Смятам, че в момента има съвсем мъничка вероятност. Затова пазарите трудно я оценяват.

Но разликата е в начина, по който хората говорят за преговорите.

Докато преди това казваха - "е, накрая ще се споразумеят, както винаги". А сега казват - "хм, може и да не стане".

Това плаши хората.

Чуйте целия коментар във видеото.