Йоаким Каламарис: Реформите в Гърция не се случват

Постоянно има изтичане на гръцки капитали и то към нови и нови пазари, коментира бизнесменът

23.03.2015 | 10:05 Редактор: Мариета Иванова
Йоаким Каламарис: Реформите в Гърция не се случват

Реформите в Гърция не се случват, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air икономистът и председател на Асоциацията на елините в България Йоаким Каламарис. По думите му дори по данъчните ставки „нищо реално не се е случило- дори обратното, има опрощаване на лихви. Той направи коментара по повод предстоящите преговори между германския канцлер Ангела Меркел и премиера на Гърция Алексис Ципрас.

Позицията на Каламарис е, че се получава пародия относно дълга, от гледна точка на това, че „по време на дефлация не се вземат кредити“. - „А ние го правим в ЕС в 21 век. Ако по време на дефлация се вземат, както ще правим по време на инфлация“, коментира икономистът.

По думите му икономиката на Гърция е на командно дишане от 4 години насам, тъй като приетите оздравителни мерки са заложени неуспешни предварително.

„И кризата се задълбочава още повече и повече. Сами преценете за една страна, която събира 250 млрд. евро и връща 240 млрд. евро“, заяви Каламарис.

Още по темата

Относно отлива на капитали от Гърция той посочи, че това се случва постоянно и към все нови пазари. - „Има изтичане в много големи размери и то постоянно. И то към, нов страни“, коментира Каламарис и посочи, че сред новите дестинации са Обединените арабски емирства.

Според него в икономическото управление на ЕС следва да се включат отново инструментите на Великобритания.

„Считам, че трябва се възвърне опита на Великобритания, тъй като заслужава, исторически, и икономически. Би трябвало да се спре изолация на Великобритания, тъй като имат огромен принос към днешната модерна Европа. Необходимо е да се балансират двете страни,“ коментира Каламарис.