Свърши ли най-лошото за петрола

За последните 36 дни петролът сорт Брент поскъпна с 34%

18.02.2015 | 12:55 Редактор: Велко Каменов
Свърши ли най-лошото за петрола

Марк Бартън от Bloomberg анализира възстановяването на цената на петрола и доколко устойчиво е то. На 13 януари 2015 г. петролът сорт Брент почти стигна 6-годишно дъно, търгувайки се за 46,59 долара за барел. Оттогава обаче суровината поскъпна с 36% надхвърляйки 62 долара за барел и е на път да отбележи четвърта поредна седмица на ръст.

Не липсват аргументи и в двете посоки – че петролът ще продължи да поскъпва, или че поскъпването е временно и нестабилно.
Йенс Педересен от Danskebank смята, че цената на петрола ще продължи да се покачва заради консолидацията на предлагането и възстановяването в търсенето. Фактори, които подсказват, че ръстът в цената ще продължи, включват намаляването на броя на работещите петролни сонди в САЩ и намалената склонност на трйдърите да хеджират срещу рискове, следващи от движенията на цената  на петрола.  Друг фактор, подхранващ оптимизма за по-висока цена на петрола, е, че ОПЕК намали прогнозата си за ръст в предлагането от страна на държавите извън организацията. Международната енергийна агенция от своя страна казва, че по-бързият икономически ръст ще помогне ръста в търсенето да се увеличи тази година.

Карстен Фрич от Commerzbank обаче отправя предупреждение. Той казва, че възстановяването в цената на петрола все още е нестабилно и скорошният ръст в цените може да направи така, че американските производители на шистов петрол отново да могат да реализират печалби. Това ще накара индустрията да държи производството на високи нива. От Goldman Sachs също са предпазливи, заявявайки, че намаляването на броя на работещите сонди в САЩ не е  достатъчно, за да се намали сериозно производството на петрол и изтъкват текущото свръхпредлагане на пазара.