Малайзия намали прогнозата си за икономически растеж заради евтиния петрол

Страната намали допускането си за цената на петрола до 55 долара за барел

20.01.2015 | 11:34 Редактор: Велко Каменов
Малайзия намали прогнозата си за икономически растеж заради евтиния петрол

Министър-председателят на Малайзия Наджиб Разак заяви, че очаква икономиката на страната да нарасне с между 4,5% и 5,5% през 2015 г. предаде Bloomberg. Прогнозата е преразгледана в посока надолу като предишната официална прогноза беше за ръст между 5% и 6%. Основната причина е задържащата се ниска цена на петрола, тъй като Малайзия е единственият голям износител на петрол в Азия.

В държавния бюджет на Малайзия за 2015 г. беше направено допускане, че цената на петрола ще бъде 100 долара за барел. Новото допускане е за цена от 55 долара за барел, което ще се отрази сериозно на приходната част на бюджета. Една трета от приходите в малайзийския държавен бюджет идват от петролната индустрия.

Заради евтиния петрол Наджиб Разак заяви,че бюджетният дефицит за 2015 г. ще бъде 3,2% от БВП вместо предварително предвидените 3%. Разак обаче поясни, че без държавна намеса и намаляване на разходите, дефицитът е щял да достигне 3,9% до края на годината. Малайзийското правителство ще намали оперативните си разходи с 5,5 милиарда рингита, за да не се стигне до прекомерен дефицит.

Евтиният петрол води и до поевтиняване на малайзийската валута. За последните 6 месеца рингитът поевтиня  с 12%.