Нулева промяна в инфлация в Австралия за декември: TD

19.01.2015 | 12:06
Нулева промяна в инфлация в Австралия за декември: TD

Нулева промяна в инфлация в Австралия за декември показват последните данни на TD Securities - коментар от Сидни на Пол Алън от Bloomberg ТВ за предаването “First Up.” (Source: Bloomberg)


"Инфлацията в Австралия отчете нулева промяна през декември в сравнение с регистрираното в предходния месец увеличение с 0,1 на сто.

Така на годишна база ръстът на потребителските цени достига процент и половина към края на 2014.

Това показва частното проучване на TD Securities.

Поскъпват плодовете и зеленчуците - с 3,3 на сто както и ваканционните услуги, нощувките и тютюневите изделия.

На портивоположния полюс, разбира се, са цените на автомобилните горива - цената им пада с 8,9 процента, което автоматично се отразява и на почти всички останали стоки. И всъщност беше основната причина за нулевия ръст през декември.

Ако изключим от уравнението някои от цените с високи колебания като горивата, плодовете и зеленчуците, имаме малко по-различна картина. Основният индекс на инфлацията добавия 0,2% през декември, а дългосрочната средна стойност се покачва с 0,1 на сто.

Но така или иначе в Австралия засега няма опасения от засилване на инфлационния натиск.

Скоро се очаква Централната банка на страната да проведе първото си редовно заседание за тази година, на което ще вземе решение за лихвите.

То е насрочено за начолото на февруари, след около две седмици. И имайки предвид скромните темпове на инфлацията, едва ли тя ще бъде обект на дискусия сред централните банкери. Но въпреки това анализаторите не са единодушни по отношение на монетарната политика.

Някои предвиждат повишение на лихвите, докато според други те ще бъдат понижени.

Цените на суровините продължават да падат, а нивото на безработицата все още изпитва колебания, така че дискусията за лихвените проценти през 2015 вероятно ще бъде доста по-интересна от тази, която наблюдавахме миналата година.

По всичко личи обаче, че поне инфлацията няма да е сред ключовите теми. Да кажем още веднъж - през декември тя остава без промяна спрямо предходния месец"