Петролът буди тревоги за пазарите: Макарти

16.12.2014 | 10:02
Петролът буди тревоги за пазарите: Макарти

Главният анализатор на CMC Markets Майкъл Макарти с коментар на обсадата на кафенето в Сидни, цената на петрола и австралийските акции с Енджи Лау в предаването на Bloomberg “First Up.” (Source: Bloomberg).


Вашият офис не беше далеч от вчерашната обсада, нали?

Не е. Ние сме на две пресечки от площад Мартин, който бе сцена на събитията. Имаше много хора. Самият град беше почти празен следобед. Пазарните обеми спаднаха и имахме много слаб ден, понеже много трейдъри напуснаха офисите си. Те напуснаха и самия финансов квартал.

През деня имаше известно връщане на доверието, но обемите не се възстановиха. Вчера беше много спокойно по улиците на Сидни. Тихо беше, много хора се разхождаха по средата на главната улица.

 

Днес пазарите са отново на линия. Обратно към нормалните условия, това е днешната мантра. Ясно е, че събитията не бива да се отразят на Австралия. Но когато става дума за това виждаме спадове на австралийските акции в последните дни. Петролът тревога ли е?

Да, голяма тревога. Износът е важна част от австралийската икономика и пазара на акции. Дори и да видяхме големи спадове при акциите, те осъществиха близо 25% от стойността на пазара тук.

Големите спадове при петрола се появиха наред с големите спадове при ценните и индустриалните метали - вече четвърта седмица. И въпреки че имаме инцидентни ралита, над спадът е близо 10% от октомврийските върхове.

В момента натискът продължава и тази сутрин едва ли ще успеем скоро да си върнем изгубените територии.

 

Декемврийските предварителни данни от Китай за производството може би показват свиване. Това също ще изнерви пазарите.

Така е. Очакванията за нива от 49,8 означава, че низходящият тренд ще се запази въпреки някои по-добри данни, които видяхме от Китай. Но трендът се е установил твърдо.

Докато не видим обрат, това ще се отрази на натиска на разпродажби не само тук, в Австралия, но и в региона.