Цените на имотите в Китай се съживиха след намалението на лихвите

19.01.2015 | 11:56
Цените на имотите в Китай се съживиха след намалението на лихвите

Цените на имотите в Китай поемат към първия годишен ръст за 12 месеца. Коментар от Пекин на Кристин Хан от Bloomberg ТВ за Енджи Лау от студиото в Хонконг в предаването “First Up.” (Source: Bloomberg)


Да видим цифрите и какво ни говорят те?

Данните от Китай ни дават надежда - добрата новина за декември е, че цените на новите жилища са паднали в 65 от 70 градове, които националната статистика следи.

През ноември цените паднаха в 67 от 70 градове.

Така че имаме леко подобрение.

Освен това виждаме цените на новите жилища през декември как за пръв път от четири месеца се повишават в Шенджен. Този град е съвсем близо до Хонконг.

Като цяло обемите на продажбите за декември са се подобрили чувствително в сравнение с предишните месеци.

Всичко това стана след като правителството намали лихвите за пръв път от 2012 през ноември.

Много градове бяха извадени от ограниченията, след като правителството реши да се увери, че имотният сектор не изостава твърде много в процеса на балансиране на растежа.

Световната банка оценява възможностите за ръст в китайския имотен сектор на около 16%.

Въпреки това като гледаме цялостната картина, спадът в цените на жилищата в цялата страна продължава.

И все пак има доста свръхпредлагане и потенциален риск за сектора, което може да постави пред риск цялостното възстановяване в тази индустрия.

Миналата седмица съобщихме за неизплащането на 23 млн долара лихви от страна на китайския предприемач Kaisa.

Ако си спомняте, проблемите започнаха, когато властите в Шенджен ограничиха продажбите на Kaisa поради "нередности".

Оттогава правителството на Шенджен блокира продажбите и на други предприемачи, сред които голямата държавна компания China Overseas Land and Investment.

Kaisa беше малък проблем, но China Overseas Land and Investment се оценява на 25 млрд долара.

Правителството на Шенджен каза, че това са неща от развитието и не става дума за нарушения от страна на предприемачите, но показва, че в сектора има неразрешени въпроси.

Така че засега знаем, че историята с Kaisa остава. Не знаем дали ръстът в цените на имотите в Шенджен трябва да ни радва.

 

Още по темата

Как изглеждат цифрите в различните градове?

Цените в най-големите градове от първа категория като Шанхай, Гуанджоу, Пекин, Шенджен показват общия тренд и падат по-малко. Търсенето в тези градове остава много високо и това е тенденцията, въпреки че не са намалили засега ограниченията.

Ако разгледаме някои други цифри - според сайта за имоти Soufun, цените на новите жилища в градовете от втора категория са паднали за осми пореден месец. Например в Ханджоу, който е недалеч от Шанхай през декември за година цените на жилищата са паднали с 9,9%.

Това е най-големият спад в Китай.

Не забравяйте, че някои от позитивните цифри са например 29% ръст на продажбите на Шенджен според China Real Estate Information. Това се дължи на предприемачите, които се възползват от подобреното настроение след понижението на лихвите и се освобождават от излишни наличности, често на намалени цени.

Това не е непременно плюс за предприемачите или собствениците на имоти, въпреки подобреното търсене.

Китайците все пак обичат имотите. Те винаги намират извинение да се върнат при всеки признак за добри новини.