Украйна увеличила доставките на газ от ЕС над 2 пъти през 2014

Миналата година Украйна за първи път имаше възможност сериозно да разшири източниците за внос на газ

15.01.2015 | 17:49 Редактор: Мариета Иванова
Украйна увеличила доставките на газ от ЕС над 2 пъти през 2014

През 2014 Украйна увеличи доставките на газ от Европейския съюз с 2.4 пъти и намалила обема на внос от Русия почти двойно, съобщава РИА-Новости, позовавайки се на информация на украинската газова компания „Нафтогаз Украйна“.

„През миналата година Украйна за първи път имаше възможност за съществено увеличаване на източниците на доставки на газ. С 2.4 пъти (от 2.1 до 5 млн. кубически метра) се е увеличил вносът на газ от страни от ЕС. В същото време вносът от Руската федерация е намалял с 1.8 пъти-от 25.8 до 14.5 милиарда кубически метра“, става ясно от съобщението.

Поради тези промени делът на руските доставки за вътрешното потребление е намалял до 34% през 2014, отбелязва украинската газова компания, подчертавайки, че диверсификацията на източниците на доставки на газ за Украйна е един от приоритетите през 2015.

РИА- Новости припомня, че Украйна не е получавала руски газ в продължение на 6 месеца през изминалата година. Медията припомня, че „Газпром“ спря доставките към „Нафтогаз“ на 16 юни, настоявайки за покриване на натрупани задължения, и ги възстановява едва на 9 декември. Пускането на кранчето беше предшествано от дълги преговори с участието на Европейската комисия. Впоследствие украинската компания погаси част от дълга за руския газ по направени на един по-ранен етап доставки и започна да прехвърля средства авансово  за бъдещи доставки.