България ще започне преговори за влизане в еврозоната, заяви Горанов в Литва

До 2018 страната ни може да е в чакалнята на монетарния съюз- ERM II

15.01.2015 | 20:17 Редактор: Мариета Иванова
България ще започне преговори за влизане в еврозоната, заяви Горанов в Литва

Правителството на България ще започне разговори с правителствата на страните от еврозоната за започване на предприсъединителните процеси за влизане в монетарния съюз. Това е заявил финансовият министър Владислав Горанов в литовската столица Вилнюс, съобщава Investor.bg, позовавайки се на информация на „24 часа”.

Горанов е Литва по повод присъединяването на страната в еврозоната. От полунощ на 15 януари в цените в страната ще са само в евро.

„Налице е политически консенсус, че трябва колкото се може по-бързо да приемем еврото", казва Горанов. Той обаче не конкретизира кога ще стане факт влизането в т.нар. „чакалня” на еврозоната ERM II, която предшества окончателното приемане на еврото. По думите му обаче това е напълно възможно да се случи до края на мандата на второто правителство на Борисов или до 2018 година.

От държавите- членки на еврозоната България ще поиска пътна карта с ангажиментите на страната ни и реформите, които трябва да бъдат предприети.

„Няма предварителни условия за влизане в ERM II. Съответният кандидат трябва да отговаря на изискванията на страните в еврозоната за структурни реформи и стабилност“, коментира финансовият министър.

В този смисъл по думите му е особено важно страната ни да получи политически ангажимент какво очакват от България членовете на еврозоната.

Финансовият министър е категоричен, че смяната на лева с еврото ще има положителен икономически ефект върху страната. По думите му финансовият ресурс, който може да заема България, ще е по-евтин. Освен това,  ще отпадне пресмятането на валутния риск, а това ще доведе и до увеличение на чуждестранните инвестиции.

Според министъра на финансите има механизми за контролиране на цените, така че да не се допусне покачването им заради смяната на валутата.