Трайна тенденция ли е спадът на еврото?

Марио Драги по-скоро иска да изпрати послание, че ще толерира продължаване на поевтиняване на еврото, коментира финансовият анализатор Петко Вълков

08.01.2015 | 10:20 Редактор: Мариета Иванова
Трайна тенденция ли е спадът на еврото?

Курсът на еврото спрямо долара през последните месеци се движи не само от фактори, които натискат еврото, но и от фактори, които усилват американския долар, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On  Air финансовият анализатор от „Конкорд Асет Мениджмънт“ Петко Вълков. По думите му има няколко основни процеси, които ще са ключови за движението на пазарите в следващите няколко месеца. Той посочи, че на първо място това е очакването по-късно през 2015 да бъде повишен основният лихвен процент в САЩ, „който принципно съдейства за поскъпването на самия долар, успоредно със спирането на политиката за печатане на долари  от ФЕД, която приключи през октомври миналата година“.

Наред с тези фактори  в полза на долара се нарежда и спадът на стоковите пазари, коментира той.

Сред факторите, които „натискат еврото надолу“, Вълков посочи,  „очакванията по-късно през януари месец ЕЦБ да предприеме една политика, която в известна степен ще повтори политиката на количествено облекчение, приложена от ФЕД“.

На въпрос на водещия Иван Нончев дали тази политика ще проработи в Европа Вълков коментира, че  „все още има спорове докъде се простира мандатът на ЕЦБ.“ - „Да не забравяме, че основната  цел на ЕЦБ е ценовата стабилност в еврозоната, а не монетаризиране на бюджетни дефицити или пък изкупуване на дългове на съответните държави- членки на еврозоната. Ефектът действително не е ясен, защото лихвените нива в Европа са вече нулеви, дори имаме отрицателна доходност по редица ценни книжа и при основни лихви, предлагани от ЕЦБ. Но ЕЦБ иска да използва този допълнителен механизъм, за да покаже, че все още има патрони, с които може да стреля“, коментира експертът.

Мнението на Вълков е, че „ЕЦБ и водещите икономики в еврозоната са щастливи от намаляването на курса на еврото, особено Германия, и останалите експортно ориентирани компании, които са допълнително облекчени от спада на петрола и тези два фактора могат да бъдат основно катализатори за ускоряване на икономическия растеж, а не самата парична политика на ЕЦБ. Може би, Драги по-скоро иска да изпрати послание, че ще толерира евентуално продължаване на поевтиняване на еврото“.

„Самите централни банкери не дават много яснота около това, което ще правят, защото, ако я дадат ще стане ясно, че не предприемат кой знае какви действия. Това, което те правят, е да формират очаквания за своите бъдещи действия, за да повлияят на лихвените проценти,“ коментира Вълков.

На въпрос какъв ще бъде ефектът върху България от бъдещите действия на ЕЦБ, финансовият анализатор посочи, че като „цяло голяма част от ефектите стигат до България и ние ги виждаме като намаляване на лихвените проценти- и по депозити, и по кредити. Другото, което все още не се отразява, е поскъпването на долара и това ще  повиши цената на вносните продукти, които България внася от доларови държави. В същото време имаме спад на цените на суровините и там понижението е по-голямо от повишението на долара, така че там тенденцията по-скоро е благоприятна“.

Той допълни, че „българи, които смятат да инвестират в доларови активи или пък да предприемат пътуване в доларови дестинации, ще усетят известно понижение на тяхната покупателна способност“.

Неговата прогноза е за „стабилизиране на валутните курсове в дългосрочен план“ при условие, че не появят допълнителни фактори.