Върховната Рада на Украйна прие на първо четене закона за санкциите срещу Русия

Документът разглежда 29 мерки за „бърз и ефективен отговор на настоящите и потенциалните заплахи за националните интереси и сигурност "

12.08.2014 | 14:06 Редактор: Мариета Иванова
Върховната Рада на Украйна прие на първо четене закона за санкциите срещу Русия

Върховната Рада в Украйна одобри на първо четене проектозакона за ответни санкции. 243  депутати подкрепиха документа, който разглежда 29 мерки за „бърз и ефективен отговор на настоящата и потенциални заплахи за националните интереси и националната безопасност на Украйна“.

Малко преди това назначеният от Върховната рада премиер Арсений Яценюк призова парламента да гласува закона за санкциите срещу Русия.

„Украйна иска от другите да защитават териториалната й цялост, но при това няма възможност да се защитава сама себе си,“ заяви той на пленарното заседание. - „Поради това, кабинетът поиска от Върховната Рада да гласува за въвеждането на санкции. "

По думите на Яценюк „подобно гласуване може да бъде само едно- ефективно- като основа и като цяло“.
Ден по-рано Германия се обърна с искане към Украйна да не прибягва към блокиране на доставките на газ и нефт от Русия за Европа.

Още по темата

„Федералното правителство изхожда от това, че Украйна няма да реализира мерките, които обяви в петък премиерът Яценюк“, заяви официалният представител на федералното правителство на Германия Щефан Зайберт, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В края на миналата седмица Яценюк съобщи, че Украйна обмисля санкции срещу 172 физически лица- руски граждани и такива на други страни, както и срещу 65 юридически лица, предимно руски. По неговите думи Украйна има право да приеме 26 вида санкции, в това число замразяване на активи, забрана на дейност, забрана на приватизация на държавна собственост, забрана на използване на лицензи, пълна или частична забрана на транзит на ресурси, спиране на финансови транзакции и т.н.