VTB Group нямала интерес да рекапитализира КТБ

Ние имаме акции за по-малко от 10 млн. евро, цялата сума е хеджирана, коментират от банката пред РИА- Новости

24.06.2014 | 10:37 Редактор: Мариета Иванова
VTB Group нямала интерес да рекапитализира КТБ

VTB Group няма планове да участва в рекапитализацията на българската Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщава РИА Новости, позовавайки се на неназован източник в руския кредитор. В този смисъл руската банка вероятно няма да приеме предложението на финансовия министър Петър Чобанов да осигурят финансов ресурс за стабилизирането на КТБ, пише Investor.bg.

Още по темата

 "Ние имаме акции за по-малко от 10 млн. евро, цялата сума е хеджирана. Няма да спасим банката и да участваме в нейната рекапитализация", посочи пред руската агенция представител на VTB Group.

От пресслужбата на VTB Capital – дъщерното дружество на VTB Group, което притежава част от активите на българската банка, отказаха да коментират ситуацията около КТБ.

На 23 юни финансовият министър Чобанов посочи, че акционерите на КТБ ще получат шанс да осигурят финансов ресурс за стабилизирането, като държавата ще се намеси, само ако те не успеят. Той посочи, че в момента не може да се каже колко точно е необходимият допълнителен капитал за двете банки (КТБ и придобитата наскоро от нея Креди Агрикол България). Това ще стане ясно до 10 дни, когато трябва да са готови одитът и оценката на активите и пасивите на двете финансови институции.

Припомняме, че в края на миналата седмица Българска народна банка (БНБ) постави КТБ под специален надзор. Правата на акционерите бяха отнети и на тяхно място бяха назначени квестори, а търговията с книжата на дружеството на БФБ бе спряна.

През уикенда пък БНБ съобщи, че с цел запазване на дейността на банковата група централната банка и правителството ще предприемат действия за увеличаване на капитала й. Това се очаква да стане със средства на държавната Българска банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете.

Позициите на БНБ и финансовия министър показаха известно разминаване във вариантите за действия по спасяването на КТБ, тъй като централната банка посочи като опция вливането на капитал от ФГВ и ББР, докато Чобанов поиска да се даде шанс на настоящите акционери да наберат необходимите суми.

От финансовото министерство обаче опровергаха информациите за разминаване, като посочиха, че между Министерския съвет, Министерството на финансите и Българска народна банка няма никакво разногласие по въпроса какви действия да бъдат предприети.

"Мерките са подготвени при пълна съгласуваност и координация между Министерския съвет, финансовото министерство и БНБ", се казва в становището на финансовото министерство.