Нигерия се готви да оглави ОПЕК

Репортаж от Виена на Райън Чилкот, Bloomberg

11.06.2014 | 10:41
Нигерия се готви да оглави ОПЕК

Репортаж от Виена на Райън Чилкот от Bloomberg.


Още по темата

Имаме нов кандидат за шеф на ОПЕК: Диезани Алисън Мандуеке, от Нигерия.

Сегашният генерален секретар, Абдула Ал Бадри е на поста от 7г. Той е на 74 и с 2г. надхвърли 5-годишния си мандат, но не може да си намери нов заместник.

ОПЕК имаше трима кандидати - иракчанин, иранец и саудитец, но всички страни в ОПЕК държат на своя кандидат и не могат да се разберат за никой от тях.

На теория кандидат от Нигерия би бил добър, защото ще бъдат освободени от боричканията за надмощие в Персийския залив.

Интересно е, че това е първата жена-министър в ОПЕК. Тя зае поста след като Нигерия я назначи за министър на петрола.

Ако бъде избрана, ще стане първата жена, начело на ОПЕК.

Диезани Алисън Мандуеке бе поласкана от номинацията си и каза: "Честно да ви кажа, би било привилегия, но не съм ген.-секретар на ОПЕК и в момента това не е въпрос, който се обсъжда".

Не всеки обаче е много доволен от кандидатурата й. Работата на ген.-секретар на ОПЕК е да бъде публичното лице на организацията. Жена начело на ОПЕК би било чудесно.

Но работата й ще бъде и да изгражда консенсус, особено когато има противоречия, какъвто е обикновено случаят в ОПЕК. И особено когато трябва да се вземат трудни решения като намаляване на производството. Така че може да стане много важен пост.

Много страни в ОПЕК ни казват, че не са убедени, че тя има нужните качества. Те биха искали да видят още кандидати.

Така че аз очаквам нейната кандидатура да бъде обсъдена на срещата на ОПЕК във Виена, но всички са убедени, че няма да бързат. Знаете как правят тези неща.

Абдула Ал Бадри, въпреки че е на 74, остава на поста, поне още 6 месеца.


ОПЕК, организацията на страните-износителки на петрол има за цел координация на политиките в областта на петролната индустрия с цел осигуряване на стабилност на петролните пазари за редовно и ефективно снабдяване на петрол за клиентите, стабилен доход за производителите и добра печалба срещу направените инвестиции.

Основана на Багдадската конференция 1960 от Иран, Ирак, Кувейт, Саудитска Арабия и Венецуела.

По-късно към петте страни-основателки се присъединяват още девет: Катар (1961); Индонезия (1962) – прекратила членство от януари 2009; Либия (1962); ОАЕ (1967); Алжир (1969); Нигерия (1971); Еквадор (1973) – прекратил членството си от декември 1992 до октомври 2007; Ангола (2007) и Габон (1975–1994).

През първите 5г. от съществуването си OPEC е със седалище в Женева, Швейцария, а от 1 септември 1965 - във Виена, Австрия.

От 2007 досега ген.-секретар е либиецът Абдула Салем ал-Бадри.