Продължават преговорите между ЕРП-тата и НЕК

Трите енерго дружества ЧЕЗ, Енергопро и EVN предадоха своите становища по търговския спор с НЕК

12.05.2014 | 16:32 Редактор: Ирина Георгиева
Продължават преговорите между ЕРП-тата и НЕК

Трите енерго дружества ЧЕЗ, Енергопро и EVN предадоха своите становища по търговския спор с НЕК,  както изискваше ДКЕВР. Очаква се тази седмица на закрито заседание енергийният регулатор да вземе решение за лицензите на трите компании. Решението на държавната комисия вече беше отлагано два пъти. От изявленията на трите дружества днес стана ясно, че има известен напредък в преговорите им с НЕК, но той е незначителен.

На този етап енергодружествата потвърждават, че диалогът с НЕК продължава, но не  желаят да разкрият какви нови идеи ще сложат на масата на преговорите. Макар и крехък, в изявленията им пролича оптимизъм, че може да постигнат известно сближаване на позициите си с НЕК. От ЧЕЗ обаче уточниха, че запазват досегашното си становището и всичко, което са имали да кажат, вече е казано.

„Търговските взаимоотношения, вярваме, че ще бъдат уредени по пътя на преговорите,   продължаваме да смятаме, че процедурата следва да бъде прекратена.“

„Когато НЕК признае съществуването на този дълг, в този размер, като ние от самото начало сме предложили да стане така, ние сме готови да обсъдим схема за привеждането на тези средства на електрическата компания така че да можем да ги възстановим от нея в някакъв период.“

„Ние имаме различни становища, от различни институции , които са полезни за разбирането на ДКЕВР.“

Както вече е ясно, НЕК претендира за  347 млн. лв., които трите компании си прихванали заради задължения на самата електрическа компания към тях. Заради неразрешимия спор до момента държавният регулатор откри процедура за отнемане на лицензите на електроснабдителните дружества. И досега тримата доставчици на електроенергия отхвърлят като несъстоятелна откритата срещу тях процедура и искат тя да бъде прекратена.

Спорът между НЕК и ЕРП-тата е един от въпросите, които обсъдиха участниците в инициативата "Да спасим енергетиката". Те предлагат да се създаде енергиен борд и чрез него да се направи  независим одит на дружествата в енергетиката. Специалистите са убедени, че енергийната система е пред колапс.

„ Когато се срутят нещата, това ще предизвика такава политическа турболенция, та либерализацията ще се случи зорлем, и енергийния борд ще се случи зорлем.“

За да обсъдят състоянието на енергийния бранш у нас експерти от енергийния бранш заминават за Брюксел, за да обсъдят енергийната политика на българското правителство с представители на кабинета на еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер във вторник, 13 май.