Мегаполисите с най-силна икономика през 2030

Най-големите 750 града в света днес създават 57% от глобалния БВП

09.05.2014 | 11:54 Редактор: Ирина Георгиева
Мегаполисите с най-силна икономика през 2030

Най-големите 750 града в света днес създават 57% от глобалния БВП, показват заключенията на Oxford Economics. Според техните данни до 2030 този процент ще нараствне до 61%, което означава, че тези градове ще генерират богатство за около 80 трилиона щатски долара.

От Oxford Economics прогнозират, че през следващите 16 години китайските градове ще продължат ускорено да се разрастват.  До 2030, 9 китайски мегаполиса ще се присъединят към списъка на 50-те основни, световни, икономически центрове, докато 8 европейски градове ще отпаднат от тази класация. Според експертите от 10-те метрополиса, които най-бързо ще нараснат, 7 са в Китай - Тиендзин, Пекин, Гунаджоу, Шънджън, Чонкин , Шанхай и Съджоу.

Това означава, че тези 7 метрополиса ще претърпят огромен икономически растеж. Местните правителства са създали хиляди инвестиционни инструменти за финансиране на проекти – от нови линии на метрото, до пречиствателни станции. Тези инвестиции всъщност представляват 80% от бюджетните разходи на държавата и 40% от данъчните приходи.

За периода от 2013 до 2030 икономиката на Шанхай се очаква да нарасне със 734 милиарда долара. Същевременно икономиката на Пекин ще се увеличи с 594 миулиарда долара.

В началото на 2014 г. китайската икономика отбеляза забавяне, но през април китайският износ и внос се възстановиха. Износът се е увеличил с 0,9% спрямо година по-рано и спрямо спада през март през  11,3%.

Интересно е дали китайските градове са готови за по-голям растеж. Всичко това изисква инфраструктура, а нарастващата урбанизация създава много проблеми. Китайският премиер Ли Къцян,който работи за развитието на китайската урбанизация като ключ към растежа, е изправен пред свиващ се брой работници в селските региони, увеличаващи се дългове на местните правителства и все по-голямо замърсяване на въздуха.

Ето защо директорът за икономически изследвания в азиатския регион на HSBC, коментира, че „Китай вече е изправен пред определени проблеми в своите мегаполиси, включително качеството на въздуха и на водата. Така че това е предизвикателство, изискващо дори още повече усилия, ако искаме този процес да се се окаже устойчив”.

Местните власти имат хиляди фондове за финансирането на проекти от изграждането на метрополитени до канализационни системи, които образуват 80% от държавните йапиталови разходи и 40% от данъчните приходи, сочат изследвания на Световната банка.

Картината е интересна. Кой град ще има най-голямата икономика през 2030?

Най-големият и икономически мощен метрополис в света ще е Токио, следван от Ню Йорк, Лос Анджелис, Лондон и Шанхай. Това са прогнозите на доклада на Oxford Economics. За вашия Global Outlook, аз съм Мия Саини в Хонконг.

Според последното 10-то издание на Demographia World Urban Areas градските райони осигуряват на населението, площ и гъстота съответно за 922 идентифицирани градски зони с повече от 500 000 жители. Общото население на тези градове е 1, 920 млрд. жители, което е приблизително 51% от градското население в света. Най-големите градове в света са концентрирани в Азия. Северна Америка се нарежда на 2 място, като формират 14% от най-големите градове в света. В класацията сред трите най-големи градове се нареждат Токио, Сеул и Ню Йорк.