България и Китай обсъждат нови инвестиционни възможности

През месец юли делегация на инвеститори от Шанхай ще посети България с цел реализацията на конкретни проекти

04.05.2014 | 15:08 Редактор: Ирина Георгиева
България и Китай обсъждат нови инвестиционни възможности

България и Китай ще активизират двустранните отношения в областта на търговията, инвестиционното сътрудничество, енергетиката, туризма, транспорта и инфраструктурното строителство, земеделието. Това стана ясно след посещението на българската делегация в Китай.

Красин Димитров, зам.-министър на икономиката и енергетиката, откри българо-китайски бизнес форум в Шанхай в рамките, на който бе подписан Меморандум за сътрудничество между Българската агенция за инвестиции и Китайския съвет за насърчаване на международната търговия. Чрез него двете институции ще имат възможност да обменят информация относно инвестиционни проекти, секторни анализи, бизнес климата в двете страни.

Костадин Джатев, зам.-изпълнителният директор на БАИ представи България като една от най-добрите дестинации за инвестиции в ЕС и Европа като цяло, заради  ниската данъчна ставка, ниските разходи за електроенергия и газ за производството, квалифицираната работна сила.

През месец юли се очаква делегация на инвеститори от Шанхай да посети България, за да се обсъдят нови възможности и проекти.

Красин Димитров се срещна с Хан Дзие, ген. директор на Департамента по търговия на провинция Джъдзян.  По време на събитието двете страни решиха да започнат да провеждат по-интензивен диалог с цел обсъждане на конкретни работни проекти.

Възможностите за инвестиции и партньорство между шанхайския бизнес и българския бяха представени и на среща със заместник-кмета на Шанхай Джоу Бо.

Красин Димитров се срещна и с представители на "Мей Джи дайрис трейдинг", които продават на японския пазар кисело мляко по лиценз на държавното предприятие "Ел Би Булгарикум". От японската фирма споделиха плановете си за развитие на производството и продажбата на кисело мляко с българска закваска и на китайския пазар.

От ръководството на най-голямата туристическа фирма в Шанхай също споделиха, че търсят партньори и искат да се развиват в България. Те подчертаха, че една от основните пречки, с които се сблъскват е визовия режим пътуващи между България и Китай. По техни думи трябва да се съкратят сроковете при издаване на визи за страната ни.