В НОИ имало пари за по-високи пенсии

Вдигането на максималния осигурителен праг ще увеличи приходите през 2013, коментира управителят на НОИ Бисер Петков.

06.10.2012 | 15:16
В НОИ имало пари за по-високи пенсии

В НОИ има пари за увеличението на пенсиите, заяви пред Дарик радио управителят на НОИ Бисер Петков. Той подчерта, че планираните по-високи разходи за пенсии през 2013 се очаква да бъдат покрити с повече приходи от осигуровки. Той съобщи, че общо за пенсии са необходими 585 милиона лева. 

„Ние сме разчели, че увеличението на максималния размер на максималния осигурителен доход от 2000 на 2200 лева, ще доведе до допълнителен приход от осигурителните вноски,” заяви Петков. През септември в медиите се появи информация, че управляващите обмислят идеята за вдигане на максималния осигурителен праг от 1 януари 2013 заради планираното увеличение на пенсиите. Управителят на НОИ съобщи, че в момента около 107 000 лица се осигуряват на максималния осигурителен доход. Според Петков размерът на социалната осигуровка трябва да нарасне двойно, за да е възможно покриването на разходите за пенсии изцяло със средства от осигурителните приходи.

По думите на Бисер Петков идеята за данък върху пенсиите  в момента не стои сериозно на дневен ред.


Управителят на НОИ остана скептичен и за прилагането на предложението за различна минимална заплата в различните региони на страната. Той подчерта, че подобно предложение ще доведе и до различни осигурителни прагове в страната, но едва ли ще срещне подкрепа.