Какво си пожелахме за 2016г.?

Коледа и Нова година са стрували на българите близо 2 милиарда лева

04.01.2016 | 13:55 Редактор: Ирина Георгиева
Какво си пожелахме за 2016г.?

От Мартина Ганчева

Вече сме в 4 ден на новата година. Обещахте ли си нещо на 31-и декември? Звучат ли ви познато фрази като - "От Нова година започвам на чисто." - "От 1 януари ставам друг човек". Обикновено малко преди да удари дванайстият час, най-често се кълнем пред себе си - ще спра цигарите, ще започна да спортувам, ще отслабна, ще спра да се ядосвам за глупости, ще си хвана ново гадже, ще си намеря нови приятели. На Нова година сякаш получаваме нов заряд и сме готови да си обещаем какво ли не. И си вярваме, че ще имаме сили да го изпълним. Но обикновено след приключването на новогодишната нощ всичко се връща в старото русло. За Новогодишните обещания, които си дадохме и как да ги сбъднем попита екипът на Днес събеседниците си. 

"По празниците ние просто си пожелаваме. А тук е важна и вярата. Аз не си давам специални, сакрални обещания в Новогодишната нощ. За да не разочаровам себе си. Волята на хората се проваля, затова се провалят в Новогодишните обещания." - сподели фотомоделът Владина Цекова.

"Дадох си обещание да работя за здравни и социални каузи. Всеки на Нова Година се чувства малко провален в нещо. Затова всеки трябва да си избере нещо, което обича и да има воля да се бори за него." -  убедена е Eлена Цонева - Папуджиева, преподавател по PR и пътешественик.

Тя разкрива, че няма списък с желания, но работи по проекти.

"Не обещания, а малки, лични мечти." - допълва Цонева. 

"Направих си равносметка, прехвърлих, това което не съм постигнал през 2015г. за 2016г." - коментира финансовият консултант Стойне Василев.

Той посъветва зрителите да напишат на лист това, което са постигнали досега. 

В една от Хлебните къщи със символично име "Надежко" - игра на думи, която означава, да не се ежим и да сме над гнева – Надежда и деца в неравностойно положение демонстрираха как хляба обединява хората и ароматът му, работата с тестото могат да имат терапевтичен ефект. Те рисуваха с тесто и трохи своите очаквания за 2016г., съобщи д-р Надежда Савова-Григорова – основател на "Хлебни къщи" и културен антрополог.

Предприемачът Станислав Милев пък смята, че е нужна и доза късмет. 

По телефон нумерологът и астролог Нели Колева предупреди, че най-критични през 2016г. ще бъдат февруари, март, април и част от юни. Не се очакват земетресения и катаклизми у нас, но в световен мащаб бежанската криза няма да приключи. 

Нова година – нов късмет! Или както често ни се иска: Нова година – ново начало. Всеки път на прага на новата година правим равносметки. Какво успях да постигна? Какво не успях ? Какво искам да ми се случи? Хората често възприемат 31-и декември като финална линия, която разделя старото от новото, миналото от бъдещето. За мнозина това е и повод да загърбят старите и вредни навици и да си дадат нов старт в живота. Какво си обещаваме и какво планираме за новата година? 

Новата година дойде и с нея отново стана време за равносметки и мечти. Как да превърнем своя списък с обещания в реалност? 

Ще отслабна, ще се храня здравословно и ще спортувам. Няма начин сред заричанията за ново начало да не присъстват и обещанията за промяна на собствената ни физика. Особено след голямото преяждане през декември. Как започва годината едно от най-големите имена на модния подиум и на екрана?

Коледа и Нова година са стрували на българите близо 2 милиарда лева. От началото на декември около 450 млн. лв. от парите ни са отишли за подаръци, храна и пътувания. За една пета от хората празниците бяха "на заем" по данни на фирми за бързи кредити. Средно, тези, които са поискали помощ срещу лихва, са изтеглили по 336 лв., за да празнуват. Според психолозите, януари е особен месец – след еуфорията идва реалността. В тези дни повечето от хората усещат известна носталгия и празнота. Тъгата, безпричинната умора и липсата на ентусиазъм за работа са безспорни симтоми за следпразнична депресия. 

Поне веднъж в годината човек трябва да посети място, където никога преди това не е бил. Съветът е на духовния водач на будистите Далай Лама. Хората пътуват заради романтиката, други заради архитектурата, трети заради усещането, че просто са в движение. Както казва Лао Дзъ – добрият пътешественик няма предвиден план. Има ли обаче пътешественика новогодишни обещания и какви са те?

В унисон с темата на екипът на Днес подготви една рецепта за щастлива Нова година. Следвайте внимателно инструкциите, докато я забърквате.