Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Дванайсетокласниците днес с 12 хил. по-малко отпреди 7 години

Ректорите на седем държавни университета в България поискаха отмяна на новите правила за редуциране на студентите

09.03.2017 | 19:25 Редактор: Жанета Нейкова
Дванайсетокласниците днес с 12 хил. по-малко отпреди 7 години

"Децата, които завършват 12 клас са намалели с около 20 хил. за последните 6-7 години. Очевидно е, че трябва да се трансформира и начинът, по който приемаме в университетите".

Професор Анастас Герджиков, ректор на Софийски университет "Св. Климент Охридски" заяви в студиото на "Директно", че ситуацията в българските университети е критична от няколко години. 

Той коментира пред Bulgaria ON AIR решението на ректорите на седем държавни университета в България да поискат отмяна на новите правила, които Министерство на образованието предложи.

Те са за редуциране на студентите в некачествените и ненужни специалности и завишаване в необходимите професионални направления, за които има търсене на пазара на труда. 

"Държавата предлага това намаляване на броя да става по-силно там, където качеството е по-ниско и по-малко там, където качеството е по-високо", посочи ректорът.

Герджиков коментира и увеличението на таксите в първия държавен университет в България, като каза, че учебното заведение не е правило такива промени от 8 години. 

"Когато другите университети вдигаха таксите си, медиите не ги питаха "защо". Тази година правим увеличението за втори път и то е от порядъка на 10-20-30 лв., което е приемливо", отбеляза професорът.

Запитан защо таксата за чужденци извън Европейския съюз за фармацевтичните специалности е увеличена на 7, 700 хил. евро, Герджиков отговори, че Софийският университет е бил единственият в България, който е запазил много по-ниската такса за тази специалност, сравнено с другите университети в страната, при които тя е около 8 хил. евро.