Владимир Каролев съветва как да спестим пари

04.01.2016 | 17:39

В началото на 2016 година сме притиснати от разходите, които сме направили по празниците и януари месец се очертава като студен и труден. В студиото на предаването "Десет" с водещ Ирина Белчева гостува финансистът Владимир Каролев, за да коментира съветите на най-богатите хора в света. Той дава и различни гледни точки за систематизиране и оптимизиране на личните финанси. 

 

10 СЪВЕТА НА МИЛИОНЕРИ КАК ДА ПЕСТИМ ПАРИ 

1. ЗАПОЧНЕТЕ ДА ПЕСТИТЕ ПАРИ ВЪЗМОЖНО НАЙ-РАНО 

Мексиканският бизнесмен Карлос Слим често си разменя местата с Бил Гейтс на трона на най-богатия човек в света. Той съветва да започнем да пестим пари възможно най-рано, за да избегнем финансови несгоди. 

2. НЕ НОСЕТЕ ПОВЕЧЕ ПАРИ, ОТКОЛКОТО СА ВИ НУЖНИ

Милионерът Томас Бруун Пикенс казва: “Направете списък с необходимото и не взимайте повече пари, отколкото са ви нужни, за да изпълните този списък.”

3.НЕ ВИ Е НЕОБХОДИМО НАЙ-НОВОТО И НАЙ-ДОБРОТО

Джим Уолтън е по-малкият син на основателя на WallMart Сам Уолтън, който има скромен начин на живот – на това винаги е бил учен от баща си. Независимо от финансовия успех, той и до ден-днешен кара пикап, който е на повече от 15 години.

4.УЧЕТЕ СЕ ОТ МИНАЛИ ГРЕШКИ

“Учете се от миналите си грешки” съветва Бил Гейтс, тоест, ако миналата година пак сме били в порочния кръг на разходи и кредити по празниците, да го избегнем тази година или другата.

5. ИЗБЯГВАЙТЕ НЕНУЖНИ РАЗХОДИ

Инвар Кампрад, собственик на международна компания за мебели и обзавеждане за дома казва:“Избягвайте ненужните разходи.” Той смята, че някой разходи са абсолютно ненужни, дори и да сте много богат. Както и множество други супербогати хора, той предпочита да лети в икономична класа, а не с частен самолет.

6.ИЗПОЛЗВАЙТЕ АЛТЕРНАТИВНИ ВИДОВЕ ТРАНСПОРТ 

Джон Колдуел е английски бизнесмен натрупал състояние от индустрията с мобилни телефони. Той не смята за необходимо да пътува с автомобил - всъщност, ходи пеша, кара колело и дори използва обществения транспорт. 

7. РАЗБЕРЕТЕ КАКВО МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ САМ

Дейвид Черитън е един от първите инвеститори в компанията Google. Независимо от богатството си, той не ходи на фризьор, а се подстригва сам. Дори и незначителен, този метод на пестене може да ви помогне, ако го прилагате и в други сфери на ежедневието.

8. СЪСТАВЕТЕ БЮДЖЕТ И СЕ ПРИДЪРЖАЙТЕ КЪМ НЕГО

Джон Доналд МакАртър до смъртта си е правил годишен бюджет, който не надхвърлял 25 000 $. 

9.  КУПЕТЕ ЖИЛИЩЕ, СЪОТВЕТСТВАЩО НА НУЖДИТЕ 

Уорън Бъфет, чието състояние възлиза на близо $ 70 млрд, съветва да си купим жилище, съответстващо на нашите потребности. Той и до ден днешен живее в къщата си в Омаха, щата Небраска. Купил този дом през 1958 година за 31 500 долара.

10. ТРУДЕТЕ СЕ 

Доналд Тръмп лаконично съветва “Трудете се.” 

Вижте повече в следащото видео.