Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт: В интерес на България е да има разнообразни източници и трасета за доставки на газ

Не бива цената да е определяща, отбеляза Георги Димов в "Денят ON AIR"

05.03.2019 | 20:34 Редактор: Василена Василева
Експерт: В интерес на България е да има разнообразни източници и трасета за доставки на газ

"Турски поток" ще мине през България само след гаранции от Европейската комисия. Официалното посещение на руския премиер Дмитрий Медведев в България приключи с разминаване на позициите за преноса на газ. Все по-малка е вероятността да има нов транзитен газопровод от турската до сръбската граница.

"Безспорно в този казус става въпрос за икономически измерения. В основата им обаче стои политическото решение, както и геостратегически съображения. В никакъв случай не бива да забравяме и какво е мнението на САЩ по темата. Очакват се и нови дискусии за газовите доставки от Русия, за които е интересно каква позиция ще заеме Брюксел". Това коментира в студиото на "Денят ON AIR" бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов.

По думите му е много важно България да постави на място своите искания и да защити националния си интерес.

Руската държавна енергийна компания "Газпром" не планира участие в изграждането на проекта газов хъб "Балкан" в България. Това заяви ръководителят на газовия гигант Алексей Милер, който беше във водената от Димитрий Медведев делегация в София. Милер се надява, че проектът за изграждането на газопровода "Северен поток 2" няма да последва съдбата на нереализирания "Южен поток".

"Не по-маловажен е въпросът за необходимостта от разнообразяване на източниците и трасетата за доставки на газ и енергийни ресурси. Трябва да бъдат разгледани всички опции. И от принципна гледна точка не цената да е определяща, а това да не сме зависими от мястото, което ни снабдява с тези ресурси", подчерта още Георги Димов пред Bulgaria ON AIR.

По-рано днес енергийният ни министър Теменужка Петкова отбеляза, че приходите, които ще се реализират от газопровода "Турски поток" за година, са над 397 млн. лв., което означава, че до 2039 г. България ще си възвърне инвестицията в проекта. Липсващата инфраструктура по трасето за "Турски поток" е 484 км и ще бъде изградена от компресорна станция "Провадия" до българо-сръбската граница.

Харесайте ни във Facebook ТУК!